Republika Srbija OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Autonomna Pokrajina Vojvodina OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Petak, 18. Novembar 2022.

Prezentovane nove, ali i stare kreditne linije RFV

Povratak

Prezentovane nove, ali i stare kreditne linije RFV
Prezentovane nove, ali i stare kreditne linije RFV

U holu Kulturnog centra Pećinci protekle nedelje održana je prezentacija kreditnih linija Razvojnog fonda Vojvodine (RFV) namenjene registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, pravnim licima i preduzetnicima za nabavku nove i polovne poljoprivredne mehanizacije, kupovinu poljoprivrednog zemljišta, predstavljeni su IPARD programi, kao i programi za projekte iz oblasti turizma (subvencionisana kamata) i finansiranje klimatski održivih investicija.

Prezentacija je organizovana u saradnji sa Opštinom Pećinci, opštinskim Udruženjem poljoprivrednih proizvođača i Agencijom za razvoj opštine Pećinci, a po rečima Nemanje Aleksića iz pećinačkog Udruženja, RFV od ove godine u ponudi ima i dugoročni kredit za finansiranje klimatski održivih investicija koji za cilj ima da obezbedi finansijska sredstva za projekte smanjenja emisije ugljen dioksida, kao i smanjenje globalnog zagrevanja.

Nemanja dodaje da će se krediti odobravati za finansiranje projekata za unapređenje energetske efikasnosti proizvodnih i poslovnih objekata, nabavke poljoprivredne i druge mehanizacije na hibridni ili električni pogon, poljoprivredne priključne mehanizacije za integralnu biljnu proizvodnju, opreme za grejanje i hlađenje, nabavke hibridnih ili električnih vozila, povećanje korišćenja obnovljivih izvora energije, izgradnje sistema za upravljanje otpadom, kao i drugih namena iz oblasti smanjenja globalnog zagrevanja i zaštite životne sredine.

“Kao i do sada, naši poljoprivredni proizvođači najviše su bili zainteresovani za kupovinu nove poljoprivredne mehanizacije, ali i za novu kreditnu liniju za unapređenje energetske efikasnosti, za kupovinu hibridnih ili električnih vozila i za navodnjavanje. S obzirom na globalno zagrevanje i sve veću sušu tokom cele godine, navodnjavanje preko solarnih panela će poljoprivrednicima obezbediti praktično nula troškova u proizvodnji kada je navodnjavanje u pitanju. Takođe, zainteresovani su bili i za podsticaje u stočarstvu, kao što su zagrevanje i dogrevanje objekata preko solarnih panela” – rekao nam je Aleksić.

Na teritoriji pećinačke opštine trenutno postoje četiri zasada vinove loze, a kako kađe Nemanja, ove četiri vinarije spremne su i da prošire svoje kapacitete. Pored zasada vinove loze, veliko je interesovanje da se u ovom našem donjem delu Sremu sve više proširi i voćarstvo, pa je i u tom smeru nova kreditna linija RFV za finansiranje klimatski održivih investicija bila veoma interesantna našim poljoprivrednicima.

Dobra saradnja Fonda i Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, rezultovala je i povoljnim kreditom za podsticanje razvoja agro-turizma, a Aleksić dodaje i da Udruženje poljoprivrednih proizvođača opštine Pećinci tokom cele godine svoje članove obaveštava putem SMS servisa o svim kreditnim linijama koje su im na raspolaganju.

Kalendar

Kliknite na označeno polje za detalje