Republika Srbija OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Autonomna Pokrajina Vojvodina OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta

Tehnička škola "Milenko Verkić Neša" Pećinci

Adresa: Školska 8a, 22410 Pećinci
Tel/fax: 022/2436-146 (direktor); 022/2435-279 (pedagog); 022/2435-312 (računovodstvo)
E-mail: tspecinci@mts.rs

Srednja škola u Pećincima osnovana je 1976. godine, kada se u izdvojena odeljenja Tehničko-školskog centra iz Rume upisuje prva generacija srednjoškolaca u opštini. Tri godine kasnije, došlo je do organizovanja i konstituisanja nove vaspitno-obrazovne organizacije – Škole za zajedničko vaspitanje i obrazovanje „Milenko Verkić Neša - Španac“.

Prateći promene u školstvu i potrebe tržišta rada, kao samostalna škola postoji od 1988. godine pod imenom Srednja škola mašinske i prirodno-matematičke struke. Pored mašinskih odeljenja u školi su se tad obrazovale i tri generacije gimnazijalaca prirodno-matematičkog smera.

U periodu od 1990 - 1993. godine škola obrazuje samo učenike mašinske struke, u području rada Mašinstvo i obrada metala, a kao obrazovni profili zastupljeni su automehaničar, instalater, bravar, mašinbravar, mehaničar privredne mehanizacije, metalostrugar. Kasnije su uvedeni obrazovni profili mehaničar grejne i rashladne tehnike, operater mašinske obrade i zavarivač. Proširujući delatnost, škola već naredne 1994. godine uvodi nove profile ekonomski tehničar i trgovac, kao izvojena odeljenja Ekonomsko-trgovinske škole „Vuk Karadžić“ iz Stare Pazove.

Od 2000. godine pećinačka škola je ušla u projekat „Alatničar“. Taj projekat je podrazumevao totalnu reorganizaciju nastavnog plana i programa, kao i njegovo prilagođavanje savremenom trendu proizvodnje. Projekat je uspešno realizovan u saradnji sa lokalnim metaloprerađivačkim firmama. Mnogi učenici Tehničke škole “Milenko Verkić Neša” rade u tim firmama kao uspešni radnici i preduzetnici.

Pod današnjim nazivom škola je registrovana školske 2000/2001. godine. U narednim godinama škola izrasta u ustanovu koja obrazuje, vaspitava i stručno usavršava učenike u sledećim područjima rada: Ekonomija, pravo i administracija, Mašinstvo i obrada metala i Trgovina, ugostiteljstvo i turizam. Od školske 2004. godine u okviru poslednjeg područja rada upisuje se prva generacija turističkih tehničara.

Podržani od strane Ministarstva prosvete Republike Srbije, Ministarstva privrede Republike Srbije, Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ i kompanije BOSH, školske 2014, škola upisuje prvu generaciju učenika, koja se obrazuje po dualnom sistemu obrazovanja. Postaje prva škola u Srbiji u kojoj se ovaj sistem primenjuje. Reč je o prvoj generaciji industrijskih mehaničara, koja novim modelom nastave, pored teorijskih znanja u školi, počinje sticati praktične veštine kroz vežbe u školi i u fabrikama kroz rad na savremenim mašinama.

Danas su u školi zastupljeni sledeći obrazovni profili: finansijsko-računovodstveni tehničar (finansijski administrator), tehničar mehatronike oba profila u četvorogodišnjem trajanju, kao i profili industrijski mehaničar i trgovac u trogodišnjem trajanju.

Nastava se izvodi u učionicama opšte namene i kabinetima, a praktična nastava u školskoj radionici, kao i u preduzećima, trgovinskim, ugostiteljskim i turističkim objektima sa kojima škola sarađuje. Škola je opremljena i osposobljena da učenicima pruži kvalitetnu pripremu za lični i profesionalni razvoj, a raspolaže i bogatim bibliotečkim fondom i stručno osposobljenim kadrom.

Porad nastavnih, učenici su angažovani i kroz slobodne aktivnosti, prvenstveno u radu Učeničkog parlamenta, koji u školi postoji od 2004. godine, i u okviru školskih sekcija. Svoju humanost učenici pokazuju i učestvujući u mnogobrojnim humanitarnim akcijama (prikupljanja pomoći za distrofičare, dobrovoljnim davanjem krvi, prikupljanja odeće i obuće), organizovanjem humanitarnih priredbi za teško obolele i sl.

Duga tradicija Tehničke škole “Milenko Verkić Neša” u Pećincima je da stvara ljude uspešne u svojim profesijama, a na budućim generacijama je da ukažu poverenje nastavnom kadru kako bi stekli kvalitetno obrazovanje.