Republika Srbija OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Autonomna Pokrajina Vojvodina OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta

ETNO KUĆA U KUPINOVU

Adersa: Ulica Branka Madžarevića 140

U okviru zaštićene ambijentalne celine – prvobitnog jezgra sela Kupinova, svojim karakteristikama izdvaja se okućnica u Ulici  Branka Madžarevića 140. Kuća je prema verovanju meštana, jedna od najstarijih stambenih zgrada u selu.

Čeonom stranom je okrenuta ulici, ali je desetak metara uvučena u dvorište. Sagrađena je na soklu od opeke i jakim hrastovim temeljačama, zidovi su joj od pletera, blatom olepljeni i okrečeni. Prvobitni krovni pokrivač, trska vraćen je prilikom izvođenja konzervatorsko-restauratorskih radova na zgradi.

Duž cele kuće proteže se gonak sa drvenim stubovima i arkadama između njih. Gonak ima daščanu ogradicu perdu. Iz njega se ulazi u srednju prostoriju, kuhinju, ali i u prednju i zadnju sobu. U kuhinji se nalazi prostor za ognjište, a iznad njega otvoreni odžak. Ispod zadnje sobe nalazi se podrum, u koji se ulazi sa uže strane kuće.

Ulični zabat kuće je od dasaka sa slivkom od šindre. Prozori na uličnoj fasadi su sa drvenim šalukatrama, ostali su jednostavne izrade.

Ova okućnica, nekada u posedu porodice Putnik, danas je otkupljena i zajedno sa pratećim zgradama vajatom, ambarom, bunarom, hlebnom peći, predstavlja okosnicu budućeg etno-parka. Na kući su u više navrata izvedeni neophodni konzervatorsko-restauratorski radovi.