Republika Srbija OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Autonomna Pokrajina Vojvodina OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta

TURISTIČKA ORGANIZACIJA OPŠTINE PEĆINCI

Adresa: Branka Madžarevića 140, 22419 Kupinovo
Telefon: +381(0)22 2438 060, +381(0)64 898 36 92, +381(0)64 898 36 99
E-mail: turizam@pecinci.org
Facebook stranica: https://www.facebook.com/turizampecinci


MESTO GDE PRIRODA GRLI ISTORIJU

Pećinci su opština sa bogatom prirodnom, istorijskom i kulturnom baštinom. Turistički potencijal opštine je izuzetno veliki.

Južni deo opštine je okosnica razvoja turizma i predeo “slikan” zagrljajem. U ovom delu Srema su se nekada grille i bile celina, a danas čežnjivo “gledaju” i povijaju se jedna ka drugoj: reka Sava i Obedska bara.

Ljudske zajednice naseljavaju obale bare i Save već sedam hiljada godina u kontinuitetu, odnosno od neolita do danas. Materijalno nasleđe davno prohujalih vremena obgrljeno je naslagama ove sremske, istorijom bremenite zemlje. Nadzemni spomenici kulture takođe su u zagrljaju prirode. Nekoliko objekata na samim obalama Obedske bare prevazilaze lokalni i regionalni značaj i imaju notu nacionalnog. Za istoriju Srbije, tj za period srpske despotovine u Sremu ogroman značaj imaju: srednjevekovno utvrđenje Kupinik, crkva sv. Luke i Manastir Obed tj. crkva Majke Angeline.

Mesto istorije, kulture i tradicije ovog kraja jeste Kupinovo, jedno od najlepših sremskih sela i jedino sremsko selo koje je bilo kraljevski grad despota Lazarevića i Đurđa Brankovića. Ono što, pored ovih istorijskih lokaliteta daje posebnu atrakciju ovom delu je to što područje Kupinova poseduje resurs geotermalnih voda koje spadaju u visokotemperaturne vode. Kupinovo ima izuzetne potencijale da postane prvi banjski centar u ovom delu Srema.

Obedska bara i Kupinovo predstavljaju veliki potencijal za razvoj turizma u opštini Pećinci u vidu održivog razvoja turizma kao što su: izletnički, edukativni, etno, eko, naučno-istraživački, lovni i ribolovni turizam, ali i nautički i banjski turizam, uz potrebna ulaganja.

Dobrodošli u predeo gde se grle Sava i bara, neolit i 21. vek, priroda i istorija. Prigrlite i Vi i ponesite sa sobom, delić ove sremske lepote.