Republika Srbija OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Autonomna Pokrajina Vojvodina OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Četvrtak, 18. April 2024.

Moje zdravlje - moje pravo

Povratak

Moje zdravlje - moje pravo
Moje zdravlje - moje pravo

Povodom Svetskog dana zdravlja, koji se obeležava 7. aprila, Crveni krst Pećinci organizovao je u saradnji sa pećinačkim domom zdravlja, u prostorijama Narodne biblioteke Pećinci, zdravstveno-promotivno predavanje.

Predstavnicima đačkog parlamenta sedmih i osmih razreda Osnovne škole „Slobodan Bajić Paja“ u Pećincima predavanje je održala saradnica Crvenog krsta iz doma zdravlja Ružica Obradović.

Kako nam je rekla Gordana Konjević, sekretar pećinačkog CK, u sklopu obeležavanja Svetskog dana zdravlja 12. aprila je održano i Pokrajinsko takmičenje „Šta znaš o zdravlju“.

“Učestvovali su i predstavnici naše opštine i to u kategoriji podmlatka Ognjen Ignjatović iz osnovne škole iz Pećinaca i u kategoriji omladine Nevena Nikolić učenica Tehničke škole iz Pećinaca. Oni su predstavljali našu opštinu, jer su prethodno bili najbolji na opštinskom takmičenju u svojim kategorijama. Osim priznanja i poklona Crveni krst Vojvodine je organizovao za sve učesnike pokrajinskog takmičenja i turistički obilazak znamenitosti Novog Sada, što je učenicima ostavilo poseban utisak” – rekla je Konjević.

Ona dodaje, da se 7. april obeležava kao godišnjica osnivanja Svetske zdravstvene organizacije (SZO), kao i da se tom prilikom skreće pažnja svetske javnosti na najznačajnije probleme sa zdravljem ljudi na globalnom nivou.

“Tema ovogodišnjeg Svetskog dana zdravlja je “Moje zdravlje, moje pravo”, a upravo je osnovno ljudsko pravo - pravo na zdavlje. U tom smislu, potrebno je da stanovništvo u svakom trenutku ima dovoljno informacija o zdravlju i dostupnim uslugama iz ove oblasti kako bi se vodila adekvatna briga o sopstvenom zdravlju i zdravlju svih članova porodice” – kazala je Konjević.

Ovogodišnja tema Svetskog dana zdravlja šalje poruku društvenoj zajednici o poštovanju prava na zdravlje svakog pojedinca u zajednici. Poruke svakom građaninu su - da ima pravo da donosi odluke o sopstvenom zdravlju, da ima pravo na pristup zdravstvenim uslugama, da ima pravo na pristup obrazovanju i informacijama u vezi sa zdravljem, da ima pravo na pristup bezbednoj vodi za piće, čistom vazduhu i pravilnoj ishrani i da ima pravo na uslove za dostojanstveno stanovanje i uslove rada i na zdravo životno okruženje.

Kalendar

Kliknite na označeno polje za detalje