Republika Srbija OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Autonomna Pokrajina Vojvodina OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta

Narodna biblioteka

Narodna biblioteka u Pećincima
Ul. Slobodana Bajića 1
Telefon/ faks: 022/2435-350
Imejl: narodnabiblioteka5@gmail.com

Direktor: Nevena Naić


Narodna biblioteka u Pećincima osnovana je 1972. godine sa ograncima u Šimanovcima (osnovan 1985. godine), Ašanji (osnovan 2001. godine), i u Ogaru (osnovan 2008. godine). Bibliotečko-informaciona delatnost obuhvata prikupljanje, obradu, zaštitu, čuvanje, predstavljanje i davanje na korišćenje bibliotečke građe i izvora, kao i razmenu, pozajmicu i distribuciju informacija koje poseduje, a u cilju širenja znanja, slobodnog pristupa informacijama i njihove promocije. Cilj njenog osnivanja je obezbeđivanje uslova za ostvarivanje prava građana na slobodu izražavanja i na sticanje i korišćenje znanja. Građani imaju slobodan pristup informacijama, znanjima i idejama sadržanim u bibliotečko-informacionoj građi i izvorima, kao i pravo na ostvarivanje svojih individualnih i intelektualnih sloboda.

Pored osnovne delatnosti, biblioteka se bavi i organizovanjem kulturno-obrazovnih programa čiji je cilj propagiranje knjige kao kulturnog dobra i sticanje navike čitanja i služenja knjigom. U tom smislu, posebna pažnja se posvećuje radu sa decom od najranijeg uzrasta, sa ciljem da osmišljenim sadržajima doprinesemo podizanju nivoa svesti o neprolaznim kulturnim vrednostima.

Narodna biblioteka u Pećincima sa ograncima u Šimanovcima, Ašanji i Ogaru raspolaže sa fondom od oko 49 hiljada knjiga, koje su razvrstane u okviru odeljenja za odrasle, odeljenja za decu, odeljenja stručne i naučno-popularne literature i Zavičajnog odeljenja.

U odeljenju za odrasle nalaze se dela domaće i strane beletristike, putopisi, eseji, književna kritika i memoari.

Dečije odeljenje pored književnosti za decu, slikovnica i lektire poseduje i niz enciklopedijskih izdanja za najmlađi uzrast.

U odeljenju stručne i naučno-popularne literature nalazi se veliki izbor knjiga koje građanima, studentima i učenicima nude bogat izvor informacija za opšte i stručno obrazovanje i usavršavanje iz oblasti društvenih, prirodnih i primenjenih nauka.

Korisnici imaju slobodan pristup svim odeljenjima. Osnovna misija Biblioteke je da bude kulturni i informacioni centar lokalne zajednice, referensna zbirka, mesto za istraživački rad, mesto za učenje tokom čitavog života, kreativno ispoljavanje, mesto susretanja ljudi, i kao takva, otvorena je za različita iskustva i za realizaciju novih ideja.