Republika Srbija OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Autonomna Pokrajina Vojvodina OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Utorak, 7. Maj 2024.

U Karlovčiću obeleženo 25. godina od obaranja aviona F16

Povratak

U Karlovčiću obeleženo 25. godina od obaranja aviona F16
U Karlovčiću obeleženo 25. godina od obaranja aviona F16

Na borbenom položaju u ataru Karlovčića, pre tačno 25 godina, 1999. godine boravila je 250. raketna brigada PVO Jugoslavije na čelu sa generalom Miroslavom Lazovićem i pukovnikom Zoltanom Danijem, koja je 2. maja oborila američki avion F16.

U znak sećanja na taj dan, predstavnici tadašnje 250. raketne brigade posetili su 2. maja Karlovčić, gde su ih dočekali predstavnici Mesne zajednice - Jovan Devrnja i Milan Stepanović i pećinačke lokalne samouprave – Zoran Vojkić, zamenik predsednika Opštine Pećinci i Aleksandar Mandić, pokrajinski poslanik, a među gostima su bili i pukovnik u penziji Zoltan Dani i general u penziji Miroslav Lazović.

Gosti i domaćini obišli su mesto dejstvovanja 250. raketne brigade gde je oboren avion F16, a zamenik predsednika Vojkić je, tom prilikom, istakao da se ovakvi datumi i događaji moraju čuvati u sećanju za generacije koje dolaze. On je ujedno predložioi da se izradi maketa oborenog aviona F16 nedaleko od osnovne škole u Karlovčiću.

Dani i Lazović predložili su dodatnu edukaciju za učenike osnovnih škola na teritoriji opštine Pećinci, a predsednik MZ Karlovčić Jovan Devrnja, rekao je da je naš zajednički cilj da se neguje kultura sećanja, a da je najbolji način za to da se sve ovo što radimo prenese na mlađe generacije.

Prisutnima se obratio i Milan Petrović kadet 3. godine Vojne akademije u Beogradu i učenik generacije Vojne gimnazije 2021. godine, abivši učenik OŠ „Dušan Jerković Uča“ iz Karlovčića, koji je rekao da su trenutno prisutne starešine svojim hrabrim podvigom, nesebično se žrtvujući za slobodu otadžbine, na ličnom primeru pokazale kako se treba boriti za srpsku zemlju, kao i da mu je čast da nastavlja njihovu tradiciju.

Kalendar

Kliknite na označeno polje za detalje