Republika Srbija OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Autonomna Pokrajina Vojvodina OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Petak, 12. April 2024.

Toplo i suvo vreme pogoduje nastanku požara

Povratak

Toplo i suvo vreme pogoduje nastanku požara
Toplo i suvo vreme pogoduje nastanku požara

Povodom nedavno upućenog apela Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova građanima da budu odgovorni i poštuju zakon, kao i budu veoma oprezni prilikom upotrebe otvorenog plamena, a sve u cilju sprečavanja požara na otvorenom prostoru, komandir Vatrogasne spasilačke jedinice Pećinci, Milan Stanić, izjavio je da je paljenje vatre na otvorenom vrlo čest uzrok požara u ovom periodu.

„Imajući u vidu period ovog sada toplog i suvog vremena, koje pogoduje nastanku i razvoju požara na otvorenom prostoru koji se veoma brzo šire, svedoci smo da pri svakoj većoj promeni temperature dolazi do pojave jačih vetrova i bržeg širenja požara, koji lako pređu u veoma velike požare i koji iziskuju izuzetno veliki broj ljudi i angažovanje mnogo tehnike. Zbog toga Sektor za vanredne situacije MUP-a vrši apel na sve građane da budu odgovorni, da poštuju zakon i da budu veoma oprezni prilikom upotrebe otvorenog plamena, a ukoliko primete požar o tome odmah obaveste Vatrogasnu spasilačku jedinicu na broj 193“ – izjavio je Stanić.

Zakonom o zaštiti od požara i drugim zakonima zabranjeno je spaljivanje trave i niskog rastinja na otvorenom prostoru, ostataka strnih useva, spaljivanje smeća, kao i loženje vatre u šumi na udaljenosti od 200 metara od ruba šume. Za nepoštovanje ovih zakonskih odredbi zaprećene su i propisane novčane kazne. Kazne za fizička lica koja prekrše odredbe ovog zakona kreću se od 10.000 do 50.000 dinara, dok kazne za spaljivanje ostataka strnih useva, biljnih ostataka i smeća za fizička lica iznose 10.000 dinara, a za pravna od 300.000 do 1.000.000 dinara.

„Isto kao i u jesenjem periodu prošle godine, Sektor za vanredne situacije će, zajedno sa drugim nadležnim inspekcijskim službama republičkog i lokalnog nivoa, pojačati nadzor i obilazak terena i raditi na pronalaženju neodgovornih građana koji ne poštuju navedene zakone. Sada sa takvim iskustvom mnogo lakše možemo da krenemo u takve akcije nego ranije. Jesenas nam je bila prva takva akcija, a sada sa tim iskustvom, možemo lako krenuti u kontrolu već narednog vikenda“ – rekao nam je komandir Stanić.

On je naveo podatak da je tokom prošlogodišnje akcije u jednom danu podneto preko 60 prekršajnih prijava zbog spaljivanja žetvenih ostataka na teritoriji Sremskog upravnog okruga, nakon čega se broj intervencija znatno smanjio.

Kalendar

Kliknite na označeno polje za detalje