Republika Srbija OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Autonomna Pokrajina Vojvodina OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Ponedeljak, 29. Maj 2023.

Svinjarsko povečerje čuva sećanje na život naših predaka

Povratak

Svinjarsko povečerje čuva sećanje na život naših predaka
Svinjarsko povečerje čuva sećanje na život naših predaka

Manifestacija kojom se već tradicionalno završava sedmodnevno obeležavanje Dana opštine Pećinci – „Svinjarsko povečerje“ posvećena je očuvanju sećanja na način života sremskih svinjara, koji su nekada svoje čopore čuvali u šumama Obedske bare.

Iako je, zbog izuzetno nestabilnih meteoroloških uslova, manifestacija ove godine morala biti izmeštena iz autentičnog ambijenta dvorišta lovačkog doma u Donjem Tovarniku, gde se nalazi i replika Svinjarske kolebe, ključni sadržaji koji nas podsećaju na to kako su naši preci živeli ni ovoga puta nisu izostali. Tako su posetioci 28. maja mogli da vide, a i da probaju, kako se priprema omiljeno jelo sremskih svinjara – tarana, ali i kako se priprema kavurma i kako se tope čvarci koji su do današnjih dana zadržali status sremskog specijaliteta.

Manifestaciju je otvorio zamenik predsednika opštine Pećinci Zoran Vojkić, koji se tom prilikom zahvalio organizatorima i učesnicima.

„Svinjarsko povečerje čuva sećanje na to kako su naši preci u ovim krajevima živeli. Jako je važno da se to sećanje sačuva i prenese na mlađe naraštaje i to ovu manifestaciju čini izuzetno važnom za Opštinu Pećinci. Zbog toga ćete uvek imati podršku lokalne samouprave, koja je i ovoga puta pokrovitelj manifestacije“ – rekao je Vojkić.

Organizator Svinjarskog povečerja je Udruženje žena „Sunčev cvet“ iz Donjeg Tovarnika, a kako nam je rekla predsednica Udruženja Leposava Stepanović, ove godine je manifestacija isključivo revijalnog karaktera, tako da su svi učesnici i pobednici.

„Kuva se tarana, kuva se kavurma i tope se čavrci, a udruženja žena iz naše i drugih opština su na svojim štandovima predstavila veliki izbor ručnih radova. Ove godine na manifestaciji učestvuje 15 udruženja žena, a posebno mi je drago što je sa nama, prvi put ove godine, Udruženje žena „Zlatne niti“ iz Vrnjačke Banje sa kojim udruženja iz naše opštine imaju izuzetnu saradnju“ – izjavila je Stepanović.

Ni ovoga puta nije izostala jedna od glavnih atrakcija Povečerja – pucanje bičem, a ovu tradicionalnu veštinu sremskih svinjara i pastira demonstrirao je, kao i na svim dosadašnjim Svinjarskim povečerjima, Stevan Vidović Brica koji kaže da on ne čuva stari Srem, već da ga svakodnevno živi.

„Ne dam da umru sremske tradicije. One moraju biti održane i mi ih moramo preneti na omladinu, jer to samo od nas starijih mogu naučiti i preneti jednog dana svojoj deci. Ovde ima mnogo mladih među učesnicima i tako i treba da bude“ – kaže Brica i dodaje da za učenje veštine pucanja bičem ima zainteresovanih među mladima.

„U trenutku pucanja vrh biča probija brzinu zvučnog zida i zato se čuje pucanj. Ima mladih koji žele da nauče ovu veštinu, ali znate kako kažu – bič najjače pukne kad te pukne po ušima, a to mora da se prevaziđe vežbom, jer samo vežbom može da se savlada ova veština i ja sam siguran da će opstati“ – ispričao nam je Brica

U zvaničnom delu programa otvaranja Svinjarskog povečerja, koji je održan u sportskoj hali, nastupili su Foklorno društvo „Izvor Donji Tovarnik“, ali i brojni osnovci i predškolci iz Donjeg Tovarnika, kao i dvoje mladih izvođača iz Sremske Mitrovice. Izvođači su svojom igrom, pesmom, recitacijama i solo nastupima razgalili publiku, a na štandovima udruženja žena mogle su da se vide brojne rukotvorine, od onih urađenih na tradicionalni način do onih izrađenih modernim tehnikama.

Podršku organizaciji manifestacije pružili su Mesna zajednica Donji Tovarnik i Kulturni centar Pećinci.

Kalendar

Kliknite na označeno polje za detalje