Republika Srbija OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Autonomna Pokrajina Vojvodina OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Četvrtak, 4. April 2024.

Na Zlatnim nitima nastupila sva udruženja žena iz naše opštine

Povratak

Na Zlatnim nitima nastupila sva udruženja žena iz naše opštine
Na Zlatnim nitima nastupila sva udruženja žena iz naše opštine

Poslednjeg vikenda u martu, u Vrnjačkoj Banji je održan Sajam narodnog stvaralaštva, prela, posela i starih zanata „Zlatne niti“, u organizaciji istoimenog udruženja, koji je okupio više od 2000 učesnika iz svih krajeva Srbije i okolnih zemalja.

Na ovoj svojevrsnoj smotri, koja već 21. godinu čuva od zaborava narodno stvaralaštvo i kulturnu baštinu, predstavila su se udruženja žena iz pećinačke opštine, kao i Turistička organizacija opštine Pećinci, a direktorka TO Ljubica Bošković rekla je da su ove godine svih 11 udruženja žena sa teritorije naše opštine bila u prilici da učestvuju na Zlatnim nitima pod pokroviteljstvom Opštine Pećinci.

“Sva naša udruženja su na najbolji način predstavila svoje ručne radove, kozmetiku, kao i slatke i slane poslastice karakteristične za ovaj naš donji deo Srema. Veoma su se istakle i u narodnim nošnjama, ne samo u izradi, nego su bile i veoma zapažene i tokom defilea koji se tradicionalno organizuje kroz park tog dana kada je manifestacija” – rekla je Bošković, i dodala su domaćini poslednjeg dana za sve učesnike organizovali izlet do crkve Svetog Save u obližnjem selu Gračac i do manastira Žiča.

Domaćini manifestacije uručili su povelju „Za neizmernu podršku Zlatnim nitima za očuvanje tradicije od zaborava“ predsedniku Opštine Vrnjačka Banja Bobanu Đuroviću, direktoru TO Vrnjačka Banja Ivanu Trifunoviću i direktorki TO Pećinci, Ljubici Bošković, koja je tom prilikom predstavila učesnicima i posetiocima manifestacije prirodnu i kulturno-istorijsku baštinu naše opštine.

“S obzirom da je Vrnjačka banja jedna od najposećenijih banja i turističkih mesta u Srbiji, zaista je dobra prilika za promociju, kako rada naših udruženja, tako i naše turističke ponude. Takođe, na svakom štandu naših udruženja nalazili su se i flajeri Turističke organizacije opštine Pećinci i svih naših lokaliteta” – kazala je Bošković.

Ona je dodala da veliki broj udruženja u našoj opštini samo potvrđuje već poznatu izreku o vrednim Sremicama, jer od 15 naselja u pećinačkoj opštini, aktivno je 11 udruženja koja okupljaju veliki broj članica - Kolevka Srema i Sremica iz Pećinaca, Sunčev cvet iz Donjeg Tovarnika, Ogarčanke, Majka Angelina iz Kupinova, Lepota Ašanje, Veselice iz Deča, Karlovčićanke i Čarobnice, Šimanovčanke i Popinčanke.

Kalendar

Kliknite na označeno polje za detalje