Republika Srbija OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Autonomna Pokrajina Vojvodina OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Utorak, 23. April 2024.

Misliti na prirodu, znači misliti na njene najugroženije stanovnike

Povratak

Misliti na prirodu, znači misliti na njene najugroženije stanovnike
Misliti na prirodu, znači misliti na njene najugroženije stanovnike

Povodom Međunarodnog dana planete Zemlje, u holu Kulturnog centra Pećinci juče je otvorena izložba radova polaznika Predškolske ustanove “Vlada Obradović Kameni” iz Pećinaca i Sremskih Mihaljevaca pod nazivom “Misliti na prirodu, znači misliti na njene najugroženije stanovnike”.

Pećinačka predškolska ustanova deo je projekta “Za čistije i zelenije škole u Vojvodini”, a u okviru ovog projekta već drugu godinu izlažu svoje kreativne radove. Na otvaranju ovogodišnje izložbe bili su prisutni i učenici nižih razreda iz pećinačke škole, jer kako je rekla vaspitačica Branislava Ilić najvažnije je da deca od najranijih dana nauče koliki je značaj biljnih i životinjskih vrsta za naš ekosistem.

“Moramo učiti našu decu da stvaraju, da brinu o životnoj sredini i da je poštuju. Da nauče da smo svi zajedno, i biljke i životinje i ljudi, sastavni deo jednog planetarnog ekosistema, i da sve što ljudi čine utiče na svet u kojem živimo. Na prvom mestu deca uče iz ličnih primera u svojoj porodici, pa zatim u vrtiću, i kasnije u školi. Ako roditelji, vaspitači i učitelji brini o svojoj okolini deca će slediti njihov primer. Ako mi u vrtiću svakodnevno negujemo biljke, sadimo voće i povrće, okopavamo, zalivamo, deca će sigurno uz pomoć takvih aktivnosti zavoleti svet koji ih okružuje” – rekla je Ilić, i dodala da je najvažnije uvek imati na umu da smo svi povezani i da se u skladu sa tim moramo i ponašati.

Pored učenika nižih razreda koji su bili gosti na izložbi, učenik IV razreda Stefan Marković iz Pećinaca podržao je male drugare iz vrtića sa svojim radom “Pčele”.

Kalendar

Kliknite na označeno polje za detalje