Republika Srbija OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Autonomna Pokrajina Vojvodina OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Subota, 30. Mart 2024.

Još jednom evocirane uspomene na veliki podvig

Povratak

Još jednom evocirane uspomene na veliki podvig
Još jednom evocirane uspomene na veliki podvig

U Zavičajnoj kući u Šimanovcima, u organizaciji Opštine Pećinci i šimanovačke Mesne zajednice, 27. marta, u prisustvu brojnih gostiju, svečano je obeleženo 25 godina od obaranja američkog aviona F 117A sa borbenog položaja u Šimanovcima tokom NATO bombardovanja i otvorena postavka posvećena tom velikom podvigu naše vojske.

Kako je F 117A izgledao, od 27. marta može da se vidi u Zavičajnoj kući gde je izložena njegova maketa zajedno sa originalnim komadom oborenog aviona koji je Šimanovcima poklonio pukovnik u penziji Zoltan Dani, komandant Trećeg raketnog diviziona 250 raketne brigade protivvazdušne odbrane Vojske Jugoslavije, koja će u istoriji ostati upisana kao akter jedinog potvrđenog slučaja obaranja ove letilice, opremljene do tada najsavremenijom stelt tehnologijom.

U obraćanju prisutnima, Zoltan Dani se zahvalio Šimanovčanima što se u to vreme nisu plašili zbog boravka brigade u njihovom ataru, jer da im nisu hrabro pružili gostoprimstvo, ne bi bio moguć ni podvig koji je ušao u istoriju našeg odbrambenog ratovanja, i dodao da su sve ostalo uradili dobro obučeni vojnici.

“Naši vojnici su znali maksimalno da iskoriste borbenu gotovost jedinice i sposobnosti našeg raketnog sistema. Kada je avion ušao u zonu uništenja, mi smo ga rutinski oborili. Bila je to čista vojnička pobeda na koju niko ne može da stavi ni jednu primedbu. NATO agresori su tim avionom kao nekom močugom mlatili po svetu, a mi smo je jednim potezom skršili preko kolena. Imali smo pravo na to jer smo se branili od onih koji su nelegalno i protiv svih međunarodnih prava i ratnih pravila izvršili agresiju kakva se nikada u svetu ni pre ni posle toga nije dogodila. Ta agresija i danas traje kroz pritisak na našu zemlju, ali mi se nećemo predati, jer znamo šta je patriotizam” – kazao je Dani.

Zamenik predsednika opštine Pećinci Zoran Vojkić se zahvalio prisutnima što su došli da podele zajedno sa Šimanovčanima sećanje na ovaj važan događaj iz naše novije istorije.

“Drago mi je što su ove godine sa nama i generali koji su predvodili odbranu zemlje u vreme NATO agresije, i što ove godine imamo znatno više gostiju nego prethodnih godina, a očekujem da ćemo se dogodine u ovo doba okupiti u još većem broju” – izjavio je Vojkić.

U ime meštana Šimanovaca, predsednik Saveta MZ Aleksandar Mandić je istakao važnost sećanja na događaj iz vremena NATO agresije.

“Na današnji dan pre 25 godina naša vojska je nanela težak udarac daleko brojnijem neprijatelju, kada se 19 zemalja udružilo protiv nas. Uspeli smo da dokažemo koliko smo jaki kada znamo šta branimo i koga branimo. Želimo svima vama da se zahvalimo što ste dali deo sebe za slobodu koju danas svi uživamo” – rekao je Mandić.

U 20.42 minuta, u vreme kada je pre 25 godina pogođen nevidljivi, Zoltan Dani je ponovo simbolično “srušio nevidljivog”, presecanjem torte na kojoj je bila slatka maketa nevidljivog aviona.

Zamenik predsednika opštine Pećinci Zoran Vojkić i predsednik Saveta MZ Aleksandar Mandić, u znak zahvalnosti za podršku obeležavanju jubileja - 25 godina od obaranja ponosa američke avijacije, uručili su zahvalnice prisutnim vojnicima i vojnim starešinama, kao i opštini Pećinci, udruženjima građana i pojedincima.

Svečanosti su prisustvovali pripadnici raketne brigade čija je posada oborila avion, predsednik udruženja generala i admirala Vojske Srbije Miladin Milovanović, generali Miroslav Lazović i Luka Kastratović, predsednik SUBNOR-a Vojvodine Jovo Barošević, potpredsednik Vlade Jugoslavije u vreme NATO agresije Nikola Šainović, novinar Dragan Vujičić, savetnik u ambasadi Rusije i direktor Ruskog doma u Beogradu Jevgenij Baranov sa saradnicima, prvakinja drame Narodnog pozorišta i predsednica Društva srpsko-ruskog prijateljstva Ivana Žigon, predstavnici mesnih zajednica i udruženja pećinačke opštine i mnogi drugi.

Ivana Žigon je govorila pesmu “Nek pada snijeg Gospode” Rajka Petrova Noga. Deo pesme govorila je na ruskom jeziku, u znak saosećanja sa postradalima u nedavnom terorističkom napadu u Moskvi.

Kalendar

Kliknite na označeno polje za detalje