Republika Srbija OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Autonomna Pokrajina Vojvodina OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Nedelja, 8. Oktobar 2017.

Bezbedno sa Pažljivkom na putu do škole

Povratak

Bezbedno  sa Pažljivkom na putu do škole
Bezbedno sa Pažljivkom na putu do škole

U pećinačkom Kulturnom centru u petak je prikazana interaktivna predstava „Pažljivkova pravila u saobraćaju“ za đake prvake sve tri osnovne škole sa teritorije opštine Pećinci, u organizaciji Saveta za bezbednost saobraćaja Opštine Pećinci i Agencije za bezbednost saobraćaja iz Beograda.

Najmlađim učesnicima u saobraćaju predstava je na zabavan i edukativan način približila najosnovnija pravila ponašanja u saobraćaju, a kako nam je rekao Milan Stepanović predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja, pećinačka lokalna samouprava dosta pažnje pridaje upravo đacima prvacima, kako bi što bezbednije učestvovali u saobraćaju na putu do škole.

„Naš godišnji plan i program usaglašen je sa Nacionalnom strategijom za bezbednost, a cilj je da do 2020. godine ne bude ni jedno poginulo dete. Upravo zato u saradnji sa Agencijom za bezbednost sprovodimo ovakve akcije, koje su, rekao bih, urodile plodom, jer je broj povređenih učesnika u saobraćaju na teritoriji naše opštine smanjen za 15 odsto u odnosu na prošlu godinu, a nemamo ni jedno poginulo dete“ – istakao je Stepanović i dodao da će opštinski Savet nastaviti sa akcijama koje za cilj imaju edukaciju najmlađih učesnika u saobraćaju.

U glavnoj ulozi predstave je upravo Pažljivko, već prepoznatljiv najmlađima, koji sve vreme uključuje decu i poziva ih da aktivno učestvuju u predstavi odgovarajući na pitanja, pevajući i na taj način pomaže im da lakše usvoje znanja o najvažnijim pravilima ponašanja u saobraćaju, koja vode ka njihovoj bezbednosti.

Nikola Brborić iz Agencije za bezbednost saobraćaja istakao je značaj predstave koja ima višestruke ciljeve.

„Želimo da se deca na jedan zanimljiv način upoznaju sa pravilima u saobraćaju i da sa ovakvih događaja, kao što je današnji, ponesu kući svoje utiske, da ih podele sa roditeljima i ukućanima, da oni čuju šta su deca naučila, i da sutra isprave svoje roditelje u situacijama kao što je prelazak ulice van pešačkog prelaza. Osnovna ideja je da zaštitimo decu u saobraćaju što je više moguće“ – rekao je Brborić.

Za sve đake prvake sa teritorije pećinačke opštine, Savet za bezbednost saobraćaja Opštine Pećinci je obezbedio edukativnu knjigu „10 lekcija koje život znače“ kao jednu od mera za podizanje bezbednosti učenika u saobraćaju, a naročito na putevima u zonama škola, dok je Agencija za bezbednost pripremila knjigu “Pažljivkova pravila” i reflektujuće narukvice. Ove godine u preventivnu kampanju o bezbednom ponašanju u saobraćaju uključio se i pećinački Crveni krst koji je deci poklonio raspored časova na temu bezbednosti.

Kalendar

Kliknite na označeno polje za detalje