Republika Srbija OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Autonomna Pokrajina Vojvodina OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta

Osnovna škola „Slobodan Bajić Paja” Pećinci

Adresa: Školska 8a, 22410 Pećinci
Tel: 022/2436-166
E-mail: osnovnaskola-pecinci@mts.rs

Osnovna škola u Pećincima otvorena je 1863. godine u tada staroj opštinskoj zgradi kao četvororazredna škola. Značajan momenat u razvoju školstva u Pećincima usledio je u septembru 1943. godine kada je na inicijativu omladinske organizacije osnovana tzv. Partizanska škola, kojih je u to vreme u Sremu bilo više. Učenicima su predavali partizanski učitelji, koji su u to vreme bili bazirani u Pećincima. Redovna nastava, po novom planu i programu, započinje školske 1945/46. godine. Tada je još radila četvororazredna škola, da bi sledeće godine bilo otvoreno odeljenje progimnazije, u koju se upisalo 16 učenika. Kasnije će se, u okviru škole razviti niža gimnazija, koja će zatim prerasti u osmogodišnju školu.

Značajan trenutak za pećinačku školu je zabeležen 12.2.1959. godine kada škola dobija ime narodnog heroja Slobodana Bajića Paje.

U sadašnjoj zgradi škola radi od 05.10.1969. godine, zahvaljujući svesrdnoj pomoći šire društvene zajednice, a pre svega SO Pećinci.

U matičnu školu u Pećincima dolaze deca svih uzrasta iz Pećinaca i deca viših razreda iz Brestača, Subotišta, Sibača, Popinaca i Prhova. Godine 1978, osmogodišnja škola u Donjem Tovarniku se pripaja školi u Pećincima. U Donjem Tovarniku se i dalje organizuje nastava za učenike viših razreda iz tog mesta i Ogara. Po ostalim selima (područnim odeljenjima), organizuje se nastava za niže razrede.

Danas škola broji 734 đaka u 48 odeljenja i oko 96 zaposlenih lica. Od toga je 64 nastavnika i profesora. Nastava je stručno zastupljena u svim oblastima vaspitno-obrazovnog rada. Razuđenost škole i svakodnevno putovanje velikog broja dece i zaposlenih je okolnost koja otežava organizovanje nastave, posebno vannastavnih aktivnosti. Međutim, to nikad nije negativno uticalo na ambicije učenika i dodatno angažovanje nastavnika oko postizanja vanredno dobrih rezultata.

Deca svake godine uspešno polažu prijemne ispite za srednju školu. Odlični đaci ove škole, nastavljaju svoj marljivi rad u srednjoj školi, tako da su i tamo odlični u uspehu i vladanju i prava pokretačka snaga svog kolektiva.