Republika Srbija Општина Пећинци
Autonomna Pokrajina Vojvodina Општина Пећинци
Општина Пећинци

ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА ОПШТИНЕ ПЕЋИНЦИ

Адреса: Бранка Маџаревића 140, 22419 Купиново
Телефон: +381(0)22 2438 060, +381(0)64 898 36 92, +381(0)64 898 36 99
E-mail: turizam@pecinci.org
Facebook страница: https://www.facebook.com/turizampecinci


МЕСТО ГДЕ ПРИРОДА ГРЛИ ИСТОРИЈУ

Пећинци су општина са богатом природном, историјском и културном баштином. Туристички потенцијал општине је изузетно велики.

Јужни део општине је окосница развоја туризма и предео “сликан” загрљајем. У овом делу Срема су се некада грилле и биле целина, а данас чежњиво “гледају” и повијају се једна ка другој: река Сава и Обедска бара.

Људске заједнице насељавају обале баре и Саве већ седам хиљада година у континуитету, односно од неолита до данас. Материјално наслеђе давно прохујалих времена обгрљено је наслагама ове сремске, историјом бремените земље. Надземни споменици културе такође су у загрљају природе. Неколико објеката на самим обалама Обедске баре превазилазе локални и регионални значај и имају ноту националног. За историју Србије, тј за период српске деспотовине у Срему огроман значај имају: средњевековно утврђење Купиник, црква св. Луке и Манастир Обед тј. црква Мајке Ангелине.

Место историје, културе и традиције овог краја јесте Купиново, једно од најлепших сремских села и једино сремско село које је било краљевски град деспота Лазаревића и Ђурђа Бранковића. Оно што, поред ових историјских локалитета даје посебну атракцију овом делу је то што подручје Купинова поседује ресурс геотермалних вода које спадају у високотемпературне воде. Купиново има изузетне потенцијале да постане први бањски центар у овом делу Срема.

Обедска бара и Купиново представљају велики потенцијал за развој туризма у општини Пећинци у виду одрживог развоја туризма као што су: излетнички, едукативни, етно, еко, научно-истраживачки, ловни и риболовни туризам, али и наутички и бањски туризам, уз потребна улагања.

Добродошли у предео где се грле Сава и бара, неолит и 21. век, природа и историја. Пригрлите и Ви и понесите са собом, делић ове сремске лепоте.