Republika Srbija Општина Пећинци
Autonomna Pokrajina Vojvodina Општина Пећинци
Општина Пећинци

Општина Пећинци

Кликните на слику за већу мапу

Општина Пећинци лоцирана је у Доњем, равном Срему, који се у овом делу назива још и Подлужје. На истоку општина Пећинци се граничи са београдским подручјем, на североистоку са општином Стара Пазова, на северу и западу са општином Рума, а на југу границу чини река Сава. Општинско подручје има неправилан овалан облик тако што дужи пречник од 35 км има правац север- југ, а краћи, у дужини од 23 км, правац исток-запад. У војвођанским размерама површина општине је просечне величине. Обухвата површину од 483,65 км², а према последњем попису има 19.720 становника. Општина је установљена 1960. године од периферних делова бивших срезова Рума, Стара Пазова и Земун.
Општину Пећинци окружује седам градских насеља – Београд, Земун, Стара Пазова, Рума, Сремска Митровица, Шабац и Обреновац. Доминантан је гравитациони утицај Београда, али поједина села у мањој или већој мери гравитирају и ка осталим градовима.
Од међународног аеродрома " Никола Тесла" општина Пећинци је удаљена 15 км.

Повољан саобраћајни и географски положај, близина Београда и ваздушне луке « Никола Тесла «, разнолики природни ресурси и близина Обедске баре, само су део природних и привредних потенцијала општине Пећинци. Северни део општине пресеца аутопут Е 70, крак Европског коридора 10 који је значајна европска комуникација која нашу општину повезује са тржиштем од неколико милиона људи.

Атрактивна радна зона Шимановци опредељује менаџмент и пословну политику општине за даљи развој и привлачење директних инвестиција. Радна зона Шимановци налази се на само 25км од Београда и 15 км од међународног аеродрома « Никола Тесла «. Овде седиште има и успешно послује неколико компанија међу којима су: ЈУБ Боје, ИТМ Гроуп, Донцафе Гроуп, ПФИ Студиос, ТРИМО Инг., ЛОЖ, АГЕНА Тцх, Натурацооп, МГМ Инг., Лагермаx, Термомонт, КЛЕЕМАНН Лифтс, ДОМИНГ и сл. Изградњом обилазнице око Пећинаца отвара се могућност улагања у индустријским зонама у Пећинцима, Ашањи, Прхову, Дечу, Суботишту.

Место историје, културе и традиције овог краја је Купиново, једно од најлепших села у овом делу Срема и једино сремско село које је било краљевски град деспота Лазаревића и Ђурђа Бранковића. Подручје Купинова поседује ресурс геотермалних вода, које спадају у високо температурне воде. У близини Купинова налази се Специјални резерват природе Обедска бара. Општина Пећинци је изразито равничарски крај са изузетно плодним земљиштем погодним за квалитетну пољопривредну производњу у свим узгојним културама.

Ефикасан менаџмент општине, атрактивна локација чини да Вас у општини Пећинци нико неће питати шта можете учинити за Пећинце, већ шта Пећинци могу учинити за Вас. Подршку Вашој инвестицији сматрамо нашом обавезом. Циљ администрације ове локалне самоуправе је да општина Пећинци постане заиста, како каже наш слоган, место просперитета.