Republika Srbija Општина Пећинци
Autonomna Pokrajina Vojvodina Општина Пећинци
Општина Пећинци

Културни центар Пећинци

Културни центар „Пећинци“
Ул. Слободана Бајића бр. 1
Пећинци
Тел/факс: 022/2436-237 и 022/2436-766
Имејл: kulturnicentarpecinci@gmail.com

Директор: Јован Деврња


На свега четрдесетак километара од Београда и педесетак километара од Новог Сада, у Доњем Срему налази се централна установа културе у општини Пећинци. Пећиначки Културни центар, основан 1978. године, као главни организатор културних дешавања, ангажовано и предано ради на томе да модернизује, обогати и умрежи своје активности са циљем обогаћивања превасходно културног, а потом и образовног и уметничког живота мештана у свих 15 насеља општине Пећинци.

Садржај делатности коју развија Културни центар усмерена је, пре свега, на децу и омладину. Путем многобројних манифестација, секција и пројеката ова институција културе настоји да успостави континуирану, богату и разнолику делатност на пољима уметничке, галеријске и образовне активности у овом делу Срема. Наведена делатност усмерена је ка промовисању општине у региону и шире, истицањем талената и знаности са овог простора. Неговање локалне традиције и локалне културне баштине представља печат рада Културног центра Пећинци. Домаћин је и покретач бројних манифестација и организатор рада са децом и омладином у оквиру бројних секција и на пољу аматеризма.

Више од четрдесет година обавља делатност која је усмерена на реализацију и неговање активности у области аматерског и професионалног стваралаштва (позоришни, књижевни, музички, филмски и ликовни програми) и односе се на: организовање културних активности, акција културно-уметничког карактера у циљу подстицања и ширења културног живота, предавања, трибина и других облика из области културе и уметности, културно-уметничких манифестација и програма, разних изложби и јубилеја у области културе од значаја за општину, културно-уметничког живота локалне заједнице кроз рад културно-уметничких друштава и осталих облика аматерског рада и активности везаних за издавачку делатност. Културни центар је недавно проширио своју делатност, па тако у оквиру централне установе културе у општини Пећинци функционише и музејска јединица „КЦП – Музеј Купиник“ са седиштем у Купинову.

Секције које раде у оквиру пећиначког Културног центра су: музичко-инструментална (Студио за музичку едукацију и образовање), драмска, литерарна, енигматска и ликовна, а од недавно под окриљем Културног центра функционише и издвојено одељење Основне музичке школе „Теодор Тоша Андрејевић“ из Руме при којем деца са територије општине Пећинци имају прилику да поред наставе солфеђа стекну основно музичко образовање на клавиру, тамбури, хармоници и гитари.

Међу најзначајнијим пројектима које уз подршку пећиначке локалне самоуправе, ресорног секретаријата и министарства реализује Културни центар су: „Пећиначко културно лето“ које се у континуитету одржава од 2015. године, Дечји музички фестивал „Мини-тини фест“ који се реализује скоро две деценије, „Сајам културе младих на селу“ – манифестација настала у години када се обележавало четири деценије постојања и рада, а од недавно реализују се пројекти који за циљ имају популарисање класичне музике за децу основношколског узраста.

Посебно се води рачуна да културни програми стигну до деце и младих са сметњама у развоју. Пројекат који је протеклих неколико година изазвао највећу пажњу је „Дечје културно лето“ које се током јула организује у свих 15 насеља општине, а најмлађи имају прилику да уживају у интерактивним представама за децу, маскенбалима и концертима дечје музике.

Сваке године у јануару месецу организује се Светосавска свечаност. Почетак марта резервисан је за најбоље рецитаторе у општини Пећинци. Током априла деца и млади који се баве сценским стваралаштвом на даскама које живот значе изводе представе за децу и одрасле са којима касније учествују на значајним фестивалима у земљи и региону. Сада већ традиционално, током маја реализују се Ликовни и и Литерарни конкурс у оквиру Дана општине Пећинци. Најбоља културно-уметничка друштва која се баве изворним стваралаштвом имају прилику да представе свој рад током јуна, док је септембар у знаку ликовне уметности и представљању најбољих ликовних уметника у општини који су претходних година остварили значајне резултате.

Културни центар је домаћин два такмичарска фестивала која се реализују у сарадњи са Савезом уметничког стваралаштва Војводине, па су тако Пећинци у априлу домаћини најбољим дечјим ансамблима из Срема када је у питању сценско стваралаштво, док у јуну ово место бива престоница изворног стваралаштва и домаћини најбољим изворним групама у Срему. Поред тога, редовно се одржавају књижевне вечери, ликовне изложбе, позоришне представе, филмске пројекције, едукативна предавања и трибине, док посебно треба истаћи сарадњу са другим установама и организацијама и медијима. Крајем сваке године најмлађи бивају награђени поклоном у виду новогодишње представе.