Republika Srbija Општина Пећинци
Autonomna Pokrajina Vojvodina Општина Пећинци
Општина Пећинци
Понедељак, 8. Април 2024.

У Културном центру отворена изложба Бесмртне душе

Повратак

У Културном центру отворена изложба Бесмртне душе
У Културном центру отворена изложба Бесмртне душе

У предвечерје Међународног дана Рома, који се сваке године обележава 8. априла, у Културном центру Пећинци је синоћ отворена изложба фотографија „Бесмртне душе“, аутора Слободана Чавића, посвећена животу Рома.

Директор Културног центра Слободан Станковић је истакао да централна установа културе посебно негује рад са уметницима са територије Пећиначке општине и да ће то бити циљ којем ће тежити и у наредним годинама. Он се захвалио свим посетиоцима који су дошли да Међународни дан Рома обележе, како је рекао, са душом како Ромима и доликује.

Сам аутор изложбе, Слободан Чавић, каже да му је посебно задовољство да фотографише Роме.

„Свака ова фотографија има посебну причу, о којој бих могао да вам причам дуго, дуго, јер то су јако дирљиве и лепе приче. Често се за фотографе каже да замрзавају тренутак у времену. Ја волим да верујем да својим фотографијама људима које сам фотографисао поклањам вечност. Неких од људи на овим фотографијама више нема, али они настављају да живе ван времена у којем су фотографисани. Фотографија је као књига. Док гледате фотографију морате да је читате као књигу. Ако немате шта да прочитате, онда та фотографија нема неку вредност“ – изјавио је Чавић.

Историчар уметности Петар Јончић је рекао да Слободан Чавић има несвакидашњи таленат да животу прилази на један необичан начин.

„Код њега се примећују две линије у раду. Прва је то што он присуствује догађају и фотоапаратом лови одређену ствар, а друга је што кроз контакте са својим моделима прави оно што га издваја као врло специфичног лајф фотографа. Сви који се баве овом врстом фотографије знају да са моделима и људима које желите да фотографишете морате да успоставите контакт, да бисте од њих извукли ону најбољу енергију коју желите да имате на фотографији и то Чавић сјајно ради. Карактерише га упорност и потпуна посвећеност да од модела извуче ону енергију која илуструје једну социјалну причу, једну друштвену причу или емотивну причу“ – каже Јончић.

Мирослав Предојевић, мајстор фотографије Фотографског Савеза Србије, назвао је ову серију фотографија елементарни живот, који Чавић прати годинама и тумачи на добар начин.

„За мене је тај живот најбитнији, најквалитетнији, прави. Оно што стварно плени и што има пуно емоција које могу да се поделе са свима који дођу у додир са тим фотографијама“ – оценио је Предојевић.

Завичајни писац из Шимановаца Александар Саша Ђорђевић је вече употпунио са две легенде које кажу да Бог, када је делио државе народима, Ромима није дао државу, већ им је дао цео свет и да су зато Роми најбројнија нација на свету.

Посебну драж отварању изложбе дале су вокална солисткиња Лидија Домазет и музичка уметница Бојана Радивојевић, које су извеле ромску химну „Ђелем Ђелем“ и традиционалну ромску песму „Пира манге коркоро“.

Отварању изложбе је присуствовала и директорка Канцеларије за инклузију Рома Љиљана Михајловић. Организатор изложбе је пећиначки Културни центар, покровитељ је Општина Пећинци, а изложба ће бити отворена до 21. априла.

Календар

Кликните на означено поље за детаље