Republika Srbija Општина Пећинци
Autonomna Pokrajina Vojvodina Општина Пећинци
Општина Пећинци
Недеља, 11. Фебруар 2024.

С разлогом верују у своју лепу будућност

Повратак

Преносимо текст из серијала Пећиначке новине у посети месним заједницама општине Пећинци, објављен у јануарском броју ових новина.

С разлогом верују у своју лепу будућност
С разлогом верују у своју лепу будућност

Доњи Товарник је не тако давно био „село у запећку“. А онда су се догодиле промене и стварање једнаких услова за живот у свих 15 насеља постао је један од главних циљева Општине. Товарничани су тај циљ дочекали широм раширених руку, са дугим списком жеља и планова, и убрзо постали сведоци добрих промена кроз које њихово место пролази. Дешавало се оно о чему пре тога нису ни сањати могли: изграђена је спортска хала у којој су тренирали и такмичили се не само спортисти пећиначке општине већ и из читавог Срема и Србије, изграђена је канализациона мрежа чиме је решен један од горућих проблема мештана, као и гасификациона мрежа, што је, опет, мештанима пружило могућност да од наредне грејне сезоне уживају у грејању на гас. Асфалтирани су, такође, путеви у деловима улица у којима асфалта није било, реновирани су објекти школе и вртића, уређени спортски терени и изграђене свлачионице и трибине, опремљена два дечија игралишта. И све те и неке друге инвестиције дале су ветар у леђа предузимљивим Товарничанима и пробудиле нове амбиције: ловачки дом је уређен тако да је постао најлепши и најопремљенији не само у општини, већ и у читавом Срему, а што је онда био додатни разлог да ловци из читаве Србије долазе у Товарник. Отворило је то и нову перспективу ловства те је у атару уређен посебан простор за комерцијални лов. Притом, свим мештанима је била и остала доступна велика сала ловачког дома за крштења, прославе пунолетства и рођендана, као и за даће.

Како једна добра идеја рађа другу, а вредни људи са остварењем једне идеје добијају више воље да спроведу у дело и следећу, почеле су у Товарнику да се отварају до тада неслућене могућности за развој друштвеног живота и за стицање додатних прихода мештана. Основано је УЖ “Сунчев цвет”, ФД “Извор Доњи Товарник”, порасле су и амбиције ФК “Слобода” који је из далеког света привукао фудбалера Милоша Јосимова да као капитен клуба у родном месту своје мајке помогне младим фудбалерима да здравије и лепше живе, а поједини од њих и да се припреме за игру у неком великом, славном фудбалском клубу.

Све у свему, данас је Доњи Товарник место задовољних мештана, село у које људи из читаве Србије радо долазе и из њега се враћају пуни лепих утисака решени да опет дођу, а неки од њих да ту и остану. Неко долази због спортских такмичења, неко због ловачких сусрета или неодољивих слаткиша и сланиша „Сунчевог цвета“, трећи, пак, да осете сремачку традицију на Свињарском повечерју или виде обично село које има необично занимљив зоолошки врт. Разлога за посету овом месту има колико и посетилаца, а пошто сви они без изузетка тврде да су гостопримство и домаћински дочек који су доживели у Доњем Товарнику нешто посебно и неописиво, добар глас се брзо шири па је и посетилаца све више. Од свега тога мештани имају и те како добробити, и тек ће да имају, тврде овде. Зато не чуди што на питање – по чему се Доњи Товарник разликује од осталих сремских села, председник Савета МЗ Милан Алексић без размишљања одговара:

- Већ има људи који овде купују куће и одлучују да се из града доселе у наше место. Товарник ће бити пун народа, људи ће се грабити да овде живе! То је специфичност нашег места.

Овакав одговор није олако и без покрића изречен, то могу да посведоче не само нови власници кућа, већ пре свега младе породице које имају више деце – двоје, троје, четворо. Ако су деца будућност сваког места, а јесу, изражен тренд рађања више деце је најсигурнији знак да Доњи Товарник има будућност. И зато се овде свака инвестиција планира и остварује са погледом у будућност. Доказ за то су и инвестиције у ФК “Слобода”.

- Имамо школу фудбала коју похађају највише деца из места, али и из читаве општине, чак и Хртковаца и Никинаца. Они овде имају осмишљене, здраве физичке активности, имају и обавезе и тако стичу радне навике, јер без рада и дисциплине ништа у животу не може да се постигне. На терену имамо нове рефлекторе, ефикасан дренажни систем јер је терен подводан, имамо трибине и гради се помоћни терен на коме ће млађе категорије да обављају тренинге. Имамо играче у свим узрастима – пионире, кадете и сениоре, атмосфера у клубу је одлична, тренутно се такмичимо у Војвођанској фудбалској лиги и боримо се за виши ранг такмичења – каже капитен Милош Јосимов.

Председник ФК Милан Алексић истиче да су уређени прилази терену и засађено 70 стабала, а планира се постављање ограде око прилаза фудбалском игралишту као и уређење свлачионице за играче дечјег узраста. Клуб иначе има око 150 чланова и сви они су поносни на то што је на трибинама све више гледалаца, и то младих.

Пре седам година, и Товарничанке су одлучиле да се више ангажују како би угостиле спортисте, туристе и остале госте свог све посећенијег места – основале су УЖ “Сунчев цвет”.

- Први наш циљ јесте да чувамо сремачку и националну традицију – веземо, хекламо, правимо колаче, пите, сарме, посна и мрсна јела и предјела, све по традиционалним рецептима. Општина нам је изашла у сусрет и помогла да постанемо самофинансирајуће удружење. У почетку је наша амбиција била искључиво да све радимо из хобија, али смо дошле до границе када је хоби полако прешао у посао те тако данас правимо сланише и слаткише за фирме, за фудбалере, за разна окупљања, не само у нашој општини већ и за фирме и појединце у суседним општинама и у Београду. Направиле смо и испоручиле на хиљаде колача на кукурузовини и разних других укусних ђаконија. Жене су добиле могућност додатне лепе зараде, неке од нас су запослене те се уклапамо некако, а неке су у пензији па имају више времена. Добар глас се очигледно далеко чује тако да кад се појавимо на некој манифестацији обавезно се испред нашег штанда направи гужва и ми без проблема продамо све што смо направиле – каже председница УЖ Лепосава Степановић, а на питање да ли је задовољна условима живота у Доњем Товарнику, одговара:

- Презадовољна сам. Мора човек пуно да ради да би био задовољан, или што каже једна наша пословица “Срећа не долази сама, њу труд за руку доводи”. У Товарнику живе вредни и марљиви људи, без обзира на то чиме се баве они раде пуним капацитетом тако да је и атмосфера у селу изузетно добра, као и свуда где су људи задовољни. Укратко, лепо је живети у Доњем Товарнику.

Председник МЗ Милан Алексић се потпуно слаже и истиче да су, на пример, товарнички пољопривредници познати по томе што су изузетно вредни. Неки раде у фирмама и слободно време проводе на својим њивама, а они који живе само од пољопривреде обрађују и по 200–300 јутара земље, сазнајемо још од њега.

Фолкорно друштво „Извор Доњи Товарник“ је, попут УЖ, изданак уверења да ће у ери глобализације само они народи који сачувају своју културну баштину и традицију сачувати и свој идентитет. Друштво је основано пре осам година и броји до 100 чланова из Товарника и оближњих места.

- У спортској хали имамо адекватне услове за вежбу, а „Извор“ је изузетно важан јер утиче на квалитетан развој деце и на богатији друштвени живот. Кроз учешће на међународним фестивалима, упознајемо и традиције других народа и тако млади добијају ширину неопходну за развој самопоштовања и поштовања других. Играчима много значи подршка локалне самоуправе и публике, чији су аплаузи највећа награда за наш рад – каже председница Друштва Данијела Барнак.

Дуг је списак „мањих“ инвестиција у Товарнику, на крају ипак да поменемо тек неке: изградња тоалета на месном гробљу и паркинга испред ловачког дома, уређење центра, замена кровне конструкције на цркви светог Петра и Павла и летњиковца у порти. Још већи је списак планова, закључује Милан Алексић и објашњава:

- Од изузетног значаја биће реконструкција пута од Брестача до Купинова у дужини од 30 километара – један део од излаза из Суботишта до „Навака“ је недавно реконструисан, а следи наставак. Планирамо доградњу вртића и опремање простора за целодневни боравак малишана. Увођење централног грејања на гас у школи биће завршено током лета, а има још много шта што планирамо и што ћемо свакако остварити, али – о томе ћемо другом неком приликом.

Календар

Кликните на означено поље за детаље