Republika Srbija Општина Пећинци
Autonomna Pokrajina Vojvodina Општина Пећинци
Општина Пећинци
Понедељак, 10. Јун 2024.

Роми значајно заступљени у културном животу пећиначке општине

Повратак

Роми значајно заступљени у културном животу пећиначке општине
Роми значајно заступљени у културном животу пећиначке општине

У Београду је крајем маја одржан четрнаести састанак Мреже за ромска питања Сталне конференције градова и општина (СКГО), а тема је била “Култура и наслеђе”. Састанак Мреже реализован је у оквиру пројекта „Подршка одрживим услугама социјалне заштите у заједници и политикама укључивања на локалном нивоу“, који финансира Европска унија, а састанку је присуствовао и вршилац дужности директора Културног центра Слободан Станковић.

Током састанка одржане су две панел дискусије - “Култура, вредност једног народа” и “Култура, стуб развоја”, а Станковић је том приликом рекао, између осталог, да својим личним примером жели да буде узор припадницима ромске мањине којој припада.

“Општина Пећинци је препозната као најбоља у области солидарности и антидискриминације. Роми су најбројнија мањина у нашој средини и трудимо се да у креирању културно-уметничких, образовних и забавних програма централне установе културе у пећиначкој општини укључимо сву децу, па и ону из друштвено осетљивих група директно путем укључивања у рад секција које броје око стотину чланова и индиректно као публику. Теме којима се бавимо често дотичу ромску проблематику, али и културу, традицију и обичаје ромске националне мањине захваљујући пре свега подршци Општини Пећинци, али и ресорног секретаријата и министарства” – рекао је Станковић.

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Томислав Жигманов истакао је важност грађења партнерстава у унапређењу положаја ромске заједнице у Републици Србији.

„Култура заузима значајно место у Стратегији за социјално укључивање Рома и Ромкиња 2022-2030 и она је уз образовање један од најважнијих ресурса за очување и развој идентитета у мултикултуралном простору Републике Србије. Култура Рома јесте видљива, богата, плурална, дуготрајућа и вредна“ - рекао је министар и додао да важну улогу у томе имају институције попут СКГО, и локалне самоуправе које подржавају и подстичу стваралаштво и доприносе да култура Рома живи.

Састанку су присуствовали и програмска менаџерка при Делегацији Европске уније Мирјана Максимовић, као и генерални секретар СКГО Никола Тарбук. Успеси многих уметника и културних стваралаца ромске националности поменути су на овом састанку, при чему је истакнута важност њиховог повезивања, осмишљавања механизма за праћење и покретања иницијатива, заједничке реализације активности и креирања културног садржаја, посебно за локалну заједницу на нивоу локалне самоуправе.

Календар

Кликните на означено поље за детаље