Republika Srbija Општина Пећинци
Autonomna Pokrajina Vojvodina Општина Пећинци
Општина Пећинци
Петак, 7. Јун 2024.

Обедска бара представља плућа наше општине

Повратак

Обедска бара представља плућа наше општине
Обедска бара представља плућа наше општине

Светски дан заштите животне средине, 5. јун, обележен је у Специјалном резервату природе Обедска бара, у организацији ЈП „Војводинашуме“, а свечаности су присуствовали председница Покрајинске владе Маја Гојковић, председник општине Пећинци Синиша Ђокић, покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Немања Ерцег, државна секретарка Министарства заштите животне средине Сара Павков, директор ЈП „Војводинашуме“ Роланд Кокаи и директор Завода за заштиту природе Жељка Јеличић Маринковић.

„Последњих десет година сведоци смо да је захваљујући јединственом деловању свих нивоа власти и стручне јавности, процес заштите животне средине у нашој земљи у фокусу. Свесни смо важности очувања животне средине и континуирано указујемо на важност подизања свести грађана по овом питању“ – изјавила је председница Гојковић и истакла да је Покрајинска влада за систем очувања животне средине у последњих седам година издвојила више од 100 милиона динара, а да на простору Покрајине данас постоје чак 124 заштићена подручја.

Председник Ђокић је изјавио да је за општину Пећинци, као индустријски развијену средину, изузетно важно да води рачуна о заштити животне средине.

„Обедска бара представља плућа наше општине и због тога ми као локална самоуправа и Војводинашуме као управитељ Резервата имамо заједнички циљ, а то је очување овог бисера природе. Општина Пећинци много улаже у заштиту животне средине, од изградње канализационих мрежа, преко гасификације целе општине и континуираног рада на уклањању и санацији дивљих депонија, до реализације пројеката унапређења енергетске ефикасности објеката“ – рекао је Ђокић.

Обедска бара је први пут стављена под заштиту 1874. године, што је чини најстаријим заштићеним подручјем у нашој земљи и другим заштићеним подручјем у свету, одмах након америчког Јелоустоун парка.

Календар

Кликните на означено поље за детаље