Republika Srbija Општина Пећинци
Autonomna Pokrajina Vojvodina Општина Пећинци
Општина Пећинци
Четвртак, 18. Април 2024.

Моје здравље - моје право

Повратак

Моје здравље - моје право
Моје здравље - моје право

Поводом Светског дана здравља, који се обележава 7. априла, Црвени крст Пећинци организовао је у сарадњи са пећиначким домом здравља, у просторијама Народне библиотеке Пећинци, здравствено-промотивно предавање.

Представницима ђачког парламента седмих и осмих разреда Основне школе „Слободан Бајић Паја“ у Пећинцима предавање је одржала сарадница Црвеног крста из дома здравља Ружица Обрадовић.

Како нам је рекла Гордана Коњевић, секретар пећиначког ЦК, у склопу обележавања Светског дана здравља 12. априла је одржано и Покрајинско такмичење „Шта знаш о здрављу“.

“Учествовали су и представници наше општине и то у категорији подмлатка Огњен Игњатовић из основне школе из Пећинаца и у категорији омладине Невена Николић ученица Техничке школе из Пећинаца. Они су представљали нашу општину, јер су претходно били најбољи на општинском такмичењу у својим категоријама. Осим признања и поклона Црвени крст Војводине је организовао за све учеснике покрајинског такмичења и туристички обилазак знаменитости Новог Сада, што је ученицима оставило посебан утисак” – рекла је Коњевић.

Она додаје, да се 7. април обележава као годишњица оснивања Светске здравствене организације (СЗО), као и да се том приликом скреће пажња светске јавности на најзначајније проблеме са здрављем људи на глобалном нивоу.

“Тема овогодишњег Светског дана здравља је “Моје здравље, моје право”, а управо је основно људско право - право на здавље. У том смислу, потребно је да становништво у сваком тренутку има довољно информација о здрављу и доступним услугама из ове области како би се водила адекватна брига о сопственом здрављу и здрављу свих чланова породице” – казала је Коњевић.

Овогодишња тема Светског дана здравља шаље поруку друштвеној заједници о поштовању права на здравље сваког појединца у заједници. Поруке сваком грађанину су - да има право да доноси одлуке о сопственом здрављу, да има право на приступ здравственим услугама, да има право на приступ образовању и информацијама у вези са здрављем, да има право на приступ безбедној води за пиће, чистом ваздуху и правилној исхрани и да има право на услове за достојанствено становање и услове рада и на здраво животно окружење.

Календар

Кликните на означено поље за детаље