Republika Srbija Општина Пећинци
Autonomna Pokrajina Vojvodina Општина Пећинци
Општина Пећинци
Субота, 20. Април 2024.

Како отпад од хране може вешто да се искористи

Повратак

Како отпад од хране може вешто да се искористи
Како отпад од хране може вешто да се искористи

На Универзитету Сингидунум у Београду, 11. априла, одржано је такмичење за ученике средњих стручних школа и гимназија из области животне средине и одрживог развоја, а једни од учесника били су и ученици средње Техничке школе “Миленко Веркић Неша” из Пећинаца.

Пећиначка екипа - Тамара Дамјановић, Страхиња Митић и Миленко Драгишић, заједно са ментором наставником Елидом Ранисављевић, освојила је треће место на овом такмичењу са пројектом ШТОКОВ – “Шта нам тешко да отпад од хране користимо вешто”, током којег су изнели предлоге за нешкодљиво уклањање отпада од хране.

“Људи углавном храну бацају и напросто не знају како она може паметно да се искористи, па смо ми овим пројектом хтели ову тему и нека решења да приближимо људима. На пример, један део остатака хране може да се подели социјално угроженим особама, док други део може да се искористи за исхрану животиња или за компостирање” – рекла је Тамара Дамјановић, ученица друге године пећиначке ТШ, смер финансијско-рачуноводствени техничар, и додала да су у припреми свог пројекта подршку имали и од Јавног комуналног предузећа “Сава” и општинске инспекције за заштиту животне средине.

За освојено 3. место на овом такмичењу, за занимљиву идеју и жељу да и сами раде на подизању еколошке свести код својих вршњака и суграђана, пећиначки тим је освојио викенд путовање по Србији.

Календар

Кликните на означено поље за детаље