Republika Srbija Општина Пећинци
Autonomna Pokrajina Vojvodina Општина Пећинци
Општина Пећинци
Петак, 15. Септембар 2023.

Фотографија се доживљава, а не снима

Повратак

Фотографија се доживљава, а не снима
Фотографија се доживљава, а не снима

У оквиру Фестивала фотографије Србије, који је у организацији Фото савеза Србије одржан у Новом Саду од 8. до 10. септембра, одржана је самостална изложба нашег фотографа Слободана Чавића из Шимановаца, који је раније током ове године од стране Фото савеза Србије проглашен за најуспешнијег српког аутора у 2022. години.

Чавићеви радови су на Фестивалу били уврштени и у изложбу „Десет нај аутора у 2022. години“, коју је приредио ФСС.

Самосталну изложбу Слободана Чавића, под називом „Марим ја, нек лају“, својим наступом је увеличао Бане Крстић, фронтмен Гаравог сокака, а секретар Фото савеза Србије и председник Уметничког савета ФСС, Мирослав Предојевић, каже да му се фотографије Слободана Чавића чине као отворене књиге које се у једном тренутку претварају у нешто друго: у мноштво правоугаоних црно-белих прозора у друге животе и светове, који сви чине, у суштини само један, овај наш живот и наш свет.

„Ове фотографије нас не дистанцирају од мотива да би казали себи: видео сам, већ нас уводе у свет доживљеног. Неко ће можда поставити питање како се истрајава на том путу и проналази доживљај? Једноставно: љубављу, познавањем и разумевањем људи, животним искуством, уважавањем атмосфере и контекста, а понекад и дискретном режијом. Та врста умећа стоји иза фотографија овог врсног аутора на овој изложби. „Фотографија се доживљава, а не снима!" закључује Чавић. Тим речима он је сажео суштину дугогодишњег настојања да угради најбољи део себе у на светло осетљив сензор свог фотографског апарата и тако несвесно досегне неслућене висине на пољу бављења фотографијом“ – каже Предојевић.

Чавић истиче да су му све награде драге, јер су показатељ да неко препознаје и цени његов рад, али да признање колега из његове матичне организације – Фото савеза Србије има посебну тежину.

„За мене је ово посебна част, због које осећам обавезу да и својим будућим радом покажем да сам достојан великог признања које су ми одале колеге из Фото савеза Србије. Срећан сам што сам овај тренутак могао да поделим са породицом, пријатељима и колегама“ – рекао нам је Чавић.

На Скупштини ФСС, која је одржана у оквиру Фестивала, Слободан Чавић је изабран и за члана Управног одбора ове организације.

Календар

Кликните на означено поље за детаље