Republika Srbija Општина Пећинци
Autonomna Pokrajina Vojvodina Општина Пећинци
Општина Пећинци
Среда, 24. Мај 2023.

ЂОКИЋ: Општина Пећинци је мала, али сложна локална заједница

Повратак

ЂОКИЋ: Општина Пећинци је мала, али сложна локална заједница
ЂОКИЋ: Општина Пећинци је мала, али сложна локална заједница

Поводом Дана општине Пећинци 22. маја, Светог Николе летњег, данас је одржана Свечана седница Скупштине општине Пећинци, на којој су уз пригодан програм уручене општинске награде, које се већ традиционално додељују поводом Дана општине у три категорије – Плакета за хуманост, Признање за друштвену одговорност и Захвалница за успешну сарадњу.

У присуству бројних гостију из културног, привредног, спортског и јавног живота пећиначке општине, као и председника суседних општина, али и пријатељских локалних самоуправа широм Србије и представника општине Херцег Нови, седницом је председавала председница Скупштине општине Пећинци Дубравка Ковачевић Суботички, која је истакла да је у последњих 10 година наша општина доживела привредни развој какав није забележила од свог оснивања 1960 године.

„Најразвијенија индустријска зона у нашој општини, у Шимановцима, данас је, слободно се може рећи, регионални привредни центар у који свакодневно на посао долазе не само становници пећиначке општине, већ и неколико хиљада становника Београда и околних општина. Најбоља илустрација привредног напретка пећиначке општине је то што је у априлу 2023. године број незапослених лица на евиденцији Националне службе за запошљавање био 496 и то је први пут да је број незапослених у нашој општини пао испод 500, а у односу на 2012. годину, број незапослених је смањен за преко 60 одсто. Верујем да, иако су последњих 10 година биле период најбржег развоја наше општине, да наредних 10 година могу бити још боље и успешније, само ако останемо јединствени и фокусирани на кључни циљ, а то је бољи живот наших грађана“ – поручила је Ковачевић Суботички.

Госте је поздравио и председник општине Пећинци Синиша Ђокић, који је у свом обраћању поручио да је у последњих неколико година у путну и комуналну инфраструктуру уложено преко две милијарде динара.

„Некада најлошији пут у општини Пећинци, пут Шимановци-Ашања, данас је модерна саобраћајница какву до сада нисмо имали. Тренутно је у току раконструкција пута Прхово-Шимановци, а потом следи реконструкција пута Сремски Михаљевци-Карловчић. Током лета ће у санацију коловоза у споредним улицама у нашим насељима бити уложено 140 милиона динара, а од октобра ове године, како је најавио председник Републике Александар Вучић, почиње комплетна реконструкција пута Ашања – Обреж – Огар - Доњи Товарник – Суботиште – Брестач. По завршетку ових радова сви кључни путни правци кроз нашу општину биће модерне саобраћајнице“ – рекао је Ђокић и подсетио да је изграђена гасна дистрибутивна мрежа у 11 насеља у којима до сада није постојала, тако да ће гас као енергент током ове године бити доступан сваком грађанину и сваком привреднику у нашој општини.

Председник је истакао да је току изградња две канализационе мреже – У Прхову и Попинцима, а да ове године почиње изградња канализација у Огару, Брестачу и Дечу.

„Имамо завршене пројекте за канализационе мреже у свим преосталим насељима, а паралелно са изградњом канализационих мрежа припрема се и проширење канализационог пречистача у Пећинцима, тако да ће све канализационе мреже, као и до сада, бити прикључене на пречистаче уместо да канализациони отпад испуштају у природу. Циљ нам је да будемо прва општина у Србији која ће у потпуности бити покривена канализационом мрежом. Стотине милиона динара је уложено у обнову школа и вртића, јер да бисмо наставили са развојем морамо да поспешимо образовање будућих генерација. Читавим низом мера финансијски помажемо младе током школовања. Развојем привреде омогућавамо им да по завршетку школовања могу да пронађу запослење, а стварањем све бољих услова за живот у нашим насељима подстичемо их да остану ту где су рођени и да у својој општини граде професионалну каријеру и заснују породицу. Све то не би било могуће без јаке подршке коју смо добили од државе, а када кажем државе мислим свих нивоа власти – и председника Републике, и Владе Републике Србије и Покрајинске владе. Држава је у последњој деценији показала разумевање за потребе наших грађана, какво није показала од формирања наше општине“ – рекао је први човек пећиначке општине и поручио да је општина Пећинци мала, али сложна локална заједница којој, све док буде јединствена у својој жељи за напредовањем, ниједан циљ нам неће бити недостижан.

Председник Ђокић је уручио Плакете за хуманост, а овогодишњи добитници су Миодраг Радовановић, хуманитарац са Косова и Метохије из општине Лепосавић, Радојица Јовић, добровољни давалац крви са 43 давања, и Мото клуб „Фемили“ из Брестача, Ловачко друштво Брестач и ОФК „Брестач“, који су у три хуманитарне акције прикупили 664.000 динара за лечење Мине Пошарац из Руме која се бори против најагресивнијег облика рака.

Ове године Признање за друштвену одговорност додељено је компанији "Пери оплате" која је донирала 120 садница за новоизграђени вртић у Шимановцима и сама организовала акцију сађења, предузећу „Беогас“, које је донирало прикључак и инсталације за прикључење на котларницу новог вртића у Шимановцима и Светосавској омладинској заједници Архијерејског намесништва Пећиначког, која је у августу прошле године организовала Међусеоски фудбалски турнир од којег је сав приход искоришћен за куповину беле технике породици Стојићевић из Прхова. Признања је уручио заменик председника општине Пећинци Зоран Војкић.

Начелница Општинске управе Општине Пећинци Драгана Крстић уручила је захвалнице за успешну сарадњу Републичком геодетском заводу, Управи за трезор Сремска Митровица и Шумској управи Купиново ЈП Војводинашуме.

Ове године је додељена и специјална наградаспортском новинару из Шимановаца Живку Радивојевићу, који је преминуо крајем прошле године. Радивојевић је током више од три деценије у медијима промовисао спорт у пећиначкој општини. Дописник бројних спортских медија захваљујући којем је шира јавност имала прилику да сазна о успесима наших клубова и спортиста и да се упозна са нашим младим спортским талентима, оставио је неизбрисив траг у локалној заједници. Плакету је уручио председник општине Пећинци Синиша Ђокић, а примила ју је Живкова супруга Славица Радивојевић.

У име награђених се обратио Миодраг Радовановић, који је рекао да награду дели са својом породицом, са својим Црквеним одбором села Каменица, са својом општином Лепосавић и са свештенством и монаштвом Епархије Рашко-Призренске.

„Сви сте ме задужили да се у наставку свог живота одужим својој цркви, својој вери православној, свом Космету и својој држави Србији. Поносан сам сам што сам у друштву овако дивних лауреата, часних и честитих људи. Не постоје праве речи којима бих изразио захвалност за све оно што сте урадили, што радите и што ћете урадити“ – рекао је Радовановић.

Свечаност су својим наступима обогатили доајен српског глумишта Лепомир Ивковић који је казивао „Исповест глумачког великана Миливоја Живановића“, хор Свети Серафим Саровски који је, поред националне химне, извео нумере „Востани Сербие“ и „Играле се делије“, и глумица Драмске секције Културног центра Пећинци Мерима Радивојевић која је, поводом великог јубилеја – 45 година од оснивања Културног центра, говорила одломак из књиге Ђоке Филиповића „Дивани са шора“. Техничку подршку свечаности пружио је Културни центар Пећинци.

Календар

Кликните на означено поље за детаље