Republika Srbija Општина Пећинци
Autonomna Pokrajina Vojvodina Општина Пећинци
Општина Пећинци
Понедељак, 19. Август 2019.

Слободарска традиција - путоказ за будућност

Повратак

Слободарска традиција - путоказ за будућност
Слободарска традиција - путоказ за будућност

Полагањем венаца на споменик жртвама Првог светског рата у парку, као и испред спомен плоче борцима и жртвама фашистичког терора у Другом светском рату у холу основне школе, започео је трећи дан обележавања сеоске славе у Шимановцима. У присуству бројних мештана, венце су положили Зоран Војкић заменик председника Општине Пећинци и Александар Мандић председник шимановачког Савета месне заједнице, заједно са Зораном Поповим председником РМВИ општине Пећинци, Батом Корицом председником СУБНОР-а Сремске Митровице, Драгицом Ковачевић председницом СУБНОР-а Инђије и Савом Јанковићем пуковником из Шимановаца.

Након полагања венаца, о слободарској традицији предака говорио је председник Савета Александар Мандић.

„Наши преци су током ратова имали као звезду водиљу основне људске вредности које су им други угрожавали – слободу, очување породице, националног и верског идентитета. Њихове жртве су залог за наш данашњи живот у миру и надамо се да никада више ниједна генерација Шимановчана неће морати да иде њиховим стопама. Због наших славних предака и њихове жртве, због добробити Шимановаца и побољшања услова живота и рада у њима, свако од нас треба да део себе за тај племенити циљ“ – рекао је Мандић.

У послеподневним сатима, Удружење жена „Шимановчанке“ организовало је „Културни вашар“, традиционалну манифестацију која обједињује низ културно-забавних садржаја. Ову манифестацију отворили су председник Савета МЗ Александар Мандић и председница УЖ „Шимановчанке“ Душица Милошевић. Они су пожелели добродошлицу и захвалили се на труду гостима који су својим креацијама и жељом да учврсте међусобно пријатељство и сарадњу допринели да „Дани Шимановаца“ из године у годину постају све богатији новим садржајима и све атрактивнији за посетиоце. У оквиру „Културног вашара“, 24 удружења жена из читаве Србије је на својим штандовима приредило изложбе традиционалних колача, етно-поставки, ручних радова и уметничких креација из различитих области стваралаштва, а штандове је обишла и председница Скупштине општине Пећинци Дубравка Ковачевић Суботички, у пратњи Александара Мандића.

Као и сваке године, Културни вашар је и такмичарског карактера, тако да је награду за најлепши ручни рад понело Удружење жена „Горска ружа“ из Раковца, награду за најбољи етно штанд добило је Удружење жена „Краљевчанке“ из Краљеваца, а Удружење жена „Сунчев цвет“ из Доњег Товарника освојило је награду за најбољи посни колач од јабуке.

Истовремено са изложбом етно-поставки и тадиционалних колача, у близини школе било је такмичење у припреми сремачког паприкаша, где су се Сремци својски потрудили да припреме што бољи и укуснији паприкаш. Најуспешнији су били кувари из Удружења жена „Дика“ из Кузмина и тако заслужено освојили прво место, друго место освојили су УЖ „Извор“ из Беркасова, а треће Удружење жена „Лепота Ашање“ из Ашање.

Недељно послеподне пратио је и пригодан културно-уметнички програм у знаку Срема. На летњој позорници наступила су друштва за неговање народне традиције и фолклорна друштва „Искон“ Шимановци, „Свитац“ из Деча, „Купиник“ из Купинова, солисти Теодора и Дуња Радосављевић, глумица аматерског позоришта из Пећинаца Мерима Радивојевић, млади музичари Михаило Шљукић и Вук Денић, рецитатори Анђела и Вук Денић и други.

Свечаност прославе шимановачке славе, током вечерњих сати употпунио је Културни центар Пећинци, који је у оквиру Пећиначког културног лета организовао вече евергрина на којем се шимановачкој публици представио Градски тамбурашки оркестар „Бранко Радичевић“ из Руме, који ове године прославља 50 година од оснивања, и учесница серијала Никад није касно Шимановчанка Лидија Домазет.

Календар

Кликните на означено поље за детаље