Republika Srbija Општина Пећинци
Autonomna Pokrajina Vojvodina Општина Пећинци
Општина Пећинци
Среда, 30. Октобар 2019.

Положен камен темељац за вртић у Шимановцима

Повратак

Положен камен темељац за вртић у Шимановцима
Положен камен темељац за вртић у Шимановцима

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и председник општине Пећинци мр Жељко Трбовић положили су данас камен темељац за нови објекат Предшколске установе „Влада Обрадовић Камени“ у Шимановцима, заједно са директором Управе за капитална улагања АП Војводине Недељком Ковачевићем и председником Савета месне заједнице Шимановци Александром Мандићем.

Вредност радова на изградњи I А фазе новог објекта је 66,7 милиона динара, а средства је преко Управе за капитална улагања обезбедила Покрајинска влада. Процењена вредност укупне инвестиције је 120 милиона динара.

„Наша намера је да заједно са локалном самоуправом решимо овај вишедеценијски проблем. До краја наредне године завршићемо овај објекат од 1700 квадратних метара, који ће деци и запосленима пружити најбоље услове за боравак и рад. Питање демографије и наталитета је најважније питање данас у Србији, а изградња нових вртића даје сигурност родитељима, што доприноси и проширењу породице. Општина Пећинци се убрзано развија, јер имамо бројне домаће и стране инвеститоре који овде послују, и ми ћемо заједничким снагама решити најургентиније проблеме ове општине“ - истакао је председник Мировић.

Садашњи простор шимановачког вртића, који се налази на спрату зграде основне школе, није адекватан ни по условима које пружа, ни по капацитету. Због тога је ово изузетно значајна инвестиција за општину Пећинци, нагласио је председник општине мр Жељко Трбовић.

„Новим објектом решавамо проблем са смештајем деце у вртић, не само родитељима из Шимановаца, већ и родитељима из целе општине који су запослени у Шимановцима и који желе да децу овде упишу у предшколску установу. Реч је о капиталној инвестицији за коју наша општина не би била у могућности сама да обезбеди средства. Зато сам захвалан Покрајинској влади и председнику Мировићу на разумевању које показују за потребе грађана пећиначке општине и надам се да ће овако добра сарадња између локалне самоуправе и Покрајинске владе бити настављена и у будућности“ – изјавио је Трбовић.

Полагању камена темељца присуствовали су и малишани из вртића са својим васпитачицама, али и бројни грађани Шимановаца.

Бранка Милошевић, мајка петогодишњег Тадије и деветомесечне Тајане, каже да ће родитељима и деци нови објекат много значити.

„Сам простор садашњег вртића није неуређен, али је неуслован јер се налази на спрату и тешко ми је да се свакога дана пењем са двоје деце. Због спрата је, такође, немогуће изводити јаслену групу у парк. Нови објекат ће нам много значити, јер ће нам решити све ове проблеме“ – рекла нам је Бранка Милошевић.

Да је нови објекат нешто што шимановачки родитељи једва чекају потврдила нам је и Жељана Крстић, мајка двогодишњих близнакиња Лене и Ларе које су овом тренутку на листи чекања за упис у вртић.

„Много ће ми значити могућност да упишем децу у вртић, јер ћу тада моћи да радим, а да знам да су ми деца за то време на сигурном и у одличним условима“ – каже Жељана Крстић.

Предшколска установа „Влада Обрадовић Камени“ има објекте у свих 15 насеља пећиначке општине, а објекат у Шимановцима је једини у којем постоји листа чекања.

„У објекту у Шимановцима тренутно је уписано 164 деце, а на листи чекања је још 35 малишана. Нови објекат ће нам омогућити да у потпуности укинемо листе чекања. Иако очекујемо да ће, захваљујући убрзаном привредном развоју наше општине, број деце у објекту у Шимановцима расти у наредним годинама, овом инвестицијом дугорочно се обезбеђују потребни капацитети“ – каже директорка предшколске установе Анита Волчевски.

Темеље новог вртића освештао је архијерејски намесник пећиначки Бојан Мијановић, уз саслужење шимановачког месног пароха Жељка Кретића и доњотоварничког пароха Саше Милијашевића.

Покрајинска влада је од јула 2016. године до данас уложила 224 милиона динара за финансирање и суфинансирање пројеката на територији општине Пећинци за реализацију пројеката у областима здравствене заштите, предшколског и основног образовања и васпитања, водоснабдевања и заштите вода, локалног и регионалног економског развоја, као и саобраћајне инфраструктуре.

Календар

Кликните на означено поље за детаље