Republika Srbija Општина Пећинци
Autonomna Pokrajina Vojvodina Општина Пећинци
Општина Пећинци
Уторак, 6. Август 2019.

Бори се као жена

Повратак

Бори се као жена
Бори се као жена

Пилот пројекат „Прва мамографија“ под слоганом Бори се као жена, који финансира Покрајинска влада, реализује Клинички центар Војводине, а његову успешност прати Институт за јавно здравље Војводине и Институт за онкологију Сремска Каменица, почиње да се реализује у општини Пећинци.

Тим поводом у шимановачком Дому културе у недељу је одржано предавање о значају прве мамографије и превентивних прегледа, а према речима др Снежане Бојанић помоћника Покрајинског секретара за здравство, циљ је да се едукују жене, између осталог и о томе како се ради мамографија и томе зашто је важно да је ураде баш сада.

„У склопу пројекта Прва мамографија, предвиђено је да пре сваког доласка у нову средину одржимо женама једно кратко предавање о значају прве мамографије, затим како ће цео пројекат изгледати од момента снимања до коначног разрешења уколико проблем постоји, а оно што је најважније то је да ширењем ових позитивних информација у јавности утичемо на позитиван начин да се жене определе и почну да брину о свом здрављу, нарочито када је у питању рак дојке и здравље дојке, које су свакако на првом месту и по обољевању и по смртности код жена у Србији, а и широм света“ – изјавила је др Бојанић и додала да је прва мамографија важна из више разлога, јер отвара пут ка редовној контроли, као и да свака жена треба до 50 године да уради барем једном мамографију, такозвану базну основу, да се види почетно стање дојки и да ли се током година, када она редовно иде на контроле, структура дојки мења.

Предавању је присуствовала и др Дубравка Ковачевић Суботички, председница Скупштине општине Пећинци, која нам је рекла да су пећиначки Дом здравља „Др Драган Фундук“ и Општина Пећинци пружили комплетну техничку и логистичку подршку током три недеље колико ће покретни мамограф боравити у нашој општини.

„Познајем др Бојанић јако дуго и знам колико је она и сама радила на осмишљавању и реализацији разних превентивних пројеката и мислим да је њена улога у овом пројекту веома велика. Дом здравља и Општина Пећинци пружили су комплетну логистичку подршку. Обезбедили смо простор у Шимановцима за покретни мамограф током рада, као и након тога када ће бити стациониран у нашег Дому здравља, где ће бити на сигурном. Такође, лекари и сестре пећиначког дома здравља биће едуковани на који начин ће даље дистрибуирати податке које добију након очитавања мамографије. У питању је заиста изузетна акција. Ово је јединствена прилика да мамографију одрадимо за врло кратко време, без заказивања и бесплатно и да можемо после тога мирно да спавамо“ – рекла је Ковачевић Суботички.

На предавању у недељу биле су присутне жене различите старосне доби, углавном старије од 40 година, што је и циљна група пројекта, а како нам је рекла педесетчетворогодишња Мирјана Сучић на предавање је дошла и пријавила се за прву мамографију јер до сада није ишла редовно на контролне прегледе.

„Нисам радила мамографију до сада и нисам ишла редовно на контроле, бар не онолико колико сматрам да би требало. Зато сам се пријавила да урадим своју прву мамографију. Сматрам да је у интересу сваке жене да поведе рачуна о сопственом здрављу, а свако ко мало прати статистику зна да је карцином дојке у порасту. Наравно, практични моменат покретног мамографа у Шимановцима је веома битан, јер с обзиром на свакодневне обавезе сматрам да је свакој запосленој жени проблем да одвоји време и да се посвети себи. Тако да је ова акција одлична и то је нешто што свака жена и становник наше општине то да искористи“ – казала је Сучић.

Покретни мамограф биће позициониран у центру Шимановаца од 12. августа, а жене које желе да ураде своју прву мамографију могу се пријавити за преглед у локалној амбуланти.

Календар

Кликните на означено поље за детаље