Republika Srbija OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Autonomna Pokrajina Vojvodina OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta

Narodna biblioteka

Tel: 022/2435-350

E-mail: narodnabiblioteka5@gmail.com

Narodna biblioteka u Pećincima je osnovana 1972. godine sa ograncima u Šimanovcima (osnovan 1985. godine), Ašanji (osnovan 2001. godine) i Ogaru (u osnivanju). Osnovna delatnost ove ustanove je da prikuplja, obrađuje, čuva i daje na korišćenje bibliotečki materijal (knjige, časopise, novine i ostalo).

Pored osnovne delatnosti biblioteka se bavi i organizovanjem kulturno - obrazovnih programa čiji je cilj propagiranje knjige kao kulturnog dobra i sticanje navike čitanja i služenja knjigom. Narodna biblioteka u Pećincima sa ograncima u Šimanovcima, Ogaru i Ašanji raspolaže fondom od 47.457 hiljada knjiga, više desetina časopisa, dnevnih i nedeljnih novina.

Knjige su razvrstane i organizovane u okviru odeljenja za odrasle, odeljenja za decu, odeljenja stručne i naučno-popularne literature i Zavičajnog odeljenja.

  • U odeljenju za odrasle nalaze se knjige domaće i strane beletristike, putopisi, eseji, književne kritike i memoarske literature.
  • Dečije odeljenje pored književnosti za decu, slikovnica i lektire za osnovnu i srednju školu, poseduje i niz enciklopedijskih izdanja za najmlađi uzrast.
  • U odeljenju stručne i naučno popularne literature, nalazi se veliki izbor knjiga koje građanima, studentima i učenicima nude bogat izvor informacija za opšte i stručno obrazovanje i usavršavanje. Takođe se nalazi obilje građe za izradu maturskih, seminarskih i drugih stručnih radova iz oblasti društvenih, prirodnih i primenjenih nauka.

Korisnici imaju slobodan pristup svim odeljenjima. Biblioteka od 1998. godine vodi kompjutersku obradu podataka o knjigama. Osnivač Narodne biblioteke Pećinci je Skupština Opštine Pećinci.