Republika Srbija OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Autonomna Pokrajina Vojvodina OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta

Kulturni centar Pećinci

tel: 022/2436-237 i 022/2436-766
e-mail: kulturnicentarpecinci@gmail.com
web: http://www.kcpecinci.rs/

Skupština opštine Pećinci je tačno pre 40 godina osnovala Dom kulture Pećinci "Pećinačko partijsko savetovanje”, da bi danas ova ustanova nosila naziv Kulturni centar „Pećinci”. Kroz sve ove godine, delatnosti i aktivnosti kojima se Kulturni centar bavi, manje više su ostale iste.

Delatnost Kulturnog centra usmerena je na kulturno-umetničku, obrazovnu, prikazivačku i galerijsku aktivnost. Ovo usmerenje se pre svega ogleda u radu sa decom školskog uzrasta i omladinom u okviru umetničkog amaterizma.

Kroz dugogodišnji rad Kulturni centar je naročito razvio i unapredio sledeće sekcije:

  • Dramska sekcija - rad se odvija u dve grupe: u jednoj su članovi mlađeg uzrasta, a u drugoj su srednjoškolci i odrasli. Od osnivanja do danas, dramska sekcija je imala zapažene rezultate, a naročito u nekoliko poslednjih godina kada je stvoren zavidan glumački kadar u obe grupe.
  • Muzička sekcija je godinama bila prepoznatljiva po radu tamburaškog orkestra koji je na mnogim takmičenjima i koncertima oduševljavao publiku. Kroz rad ove sekcije deca razvijaju ljubav prema muzici, uče se razumevanju muzike kao i muzičkom izražavanju i interpretaciji na klaviru i harmonici. Svojim postojanjem i radom sekcija ispunjava jedan od ciljeva ovakvog vida amaterizma-odgajaju se amateri i publika sa oformljenim muzičkim ukusom, te se na taj način, podiže nivo muzičke a i opšte kulture u našoj sredini.

Kulturni centar Pećinci već treću godinu za redom organizuje "Mini–Tini Fest” sa umetničkim direktorom Jovanom Adamovim i voditeljem Minjom Subotom, sa decom uzrasta do osmog razreda.

  • Folklorna sekcija godinama okuplja najveći broj članova od najmlađih do veterana. Kroz dugogodišnji rad su stvorene neraskidive kulturne veze i prijateljstva sa kulturnim centrima i folklorno-umetničkim društvima iz naše zemlje i inostranstva. Folklorna sekcija je svojim nastupima uvek oduševljavala publiku koja je znala da ceni njihovo angažovanje i trud.
  • Literarna sekcija kao najmlađa po stažu ni po čemu ne zaostaje od predhodnih, jer je veoma brzo okupila mlade talente za pisanu reč. Ova mlađarija (učenici do osmog razreda osnovne škole) je za predhodne tri godine dobila desetak nagrada za svoje pisanje učestvujući na prestižnim festivalima i konkursima kao što su: "Nevenov festival" u Banatskom selu, "Dečji pesnički marathon" u Subotici, "Festival humora" u Lazarevcu i drugi.

Ova ustanova organizuje i literarni konkurs pod nazivom "Na krilima mašte” za poeziju i prozu i likovni konkurs sa slobodnim temama i tehnikama rada.