Republika Srbija OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Autonomna Pokrajina Vojvodina OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Petak, 10. Avgust 2012.

Novorođenčadima 20.000

Povratak

Novorođenčadima 20.000
Novorođenčadima 20.000

     Na današnjoj sednici Opštinskog veća opštine Pećinci, doneto je nekoliko značajnih odluka. Dosadašnja načelnica opštinske uprave, Verica Bovan, razrešena je dužnosti, a na ovu funkciju je izabran, Željko Trbović, rođen 1957. godine u Virovitici. Pravni fakultet je završio u Novom Sadu 1981. godine i stekao zvanje diplomirani pravnik, a magistrirao je na temi „Upravljanje razvojnim promenama u Javnim komunalnim preduzećima opštine Inđija“. Radio je u struci 27 godina, aposlednjih 7 godina je bio direktor Javnog preduzeća „Ingas“ Inđija. Novi načelnik nam je rekao da je pristalica ideja koje su već negde primenjene i da će pozitivne stvari iz opštine Inđija, gde je desetak godina radio u lokalnoj samoupravi, nastojati da primeni u Pećincima.

     „Mislim da moramo u prvom redu da postignemo da Opštinska uprava profesionalno radi svoj posao, odvojeno od politike. Može se uvesti i veći nivo radne discipline, tako da ćemo putem kamera i softvera voditi evidenciju dolaska i odlaska sa posla, a u službene automobile ćemo ugraditi GPS uređaje, kako bismo u svakom trenutku znali gde se nalaze i na taj način sprečili nenamensko korišćenje vozila opštine i javnih preduzeća. Koliko sam mogao da vidim za ovih desetak dana, imamo dosta potencijala i možemo napraviti profesionalnu Upravu koja će pratiti rad Skupštine i Veća. Uvešću značajne promene u radu i odnosu prema radu svih zaposlenih u ovoj opštini“ – izjavio je Željko Trbović.

     Doneta je odluka da se jednokratni novčani dodatak za novorođenčad, koji je do sada iznosio 4.000 dinara, a koji nije isplaćivan u 2012. godini, zbog problema sa niskom stopom nataliteta u opštini Pećinci i zbog unapređenja populacione politike, uveća na 20.000 dinara i da se roditeljima novorođenčadi isplati u punom iznosu retroaktivno od 1. januara 2012. godine.

     Veće je donelo i odluku da se nastavi sa regresiranjem veštačkog osemenjavanja krava na teritoriji opštine iz sredstava opštinskog budžeta. I regres po ovom osnovu poljoprivrednicima nije isplaćivan tokom ove godine, ali su zahtevi poljoprivrednika prikupljani, tako da su se ovom odlukom stekli uslovi da se i tokom ove godine veštačko osemenjavanje krava regresira u punom iznosu.

     Izveštaj je podnela i Komisija za procenu štete od suše na poljoprivrednim usevima u opštini Pećinci, a Veće je sa zaključcima upoznao predsednik Komisije, zamenik predsednika opštine Milan Stepanović. „Najveću štetu je pretrpeo kukuruz, šteta na ovoj kulturi je 80 odsto ili milijardu 580 miliona dinara. I na soji je šteta procenjena na 80%, što pri ceni od 75.000 dinara po toni iznosi ukupno 183 miliona dinara štete. Najmanja šteta je procenjena na suncokretu – 30%, što po ceni od 70.000 dinara po toni, ukupno iznosi 113 miliona dinara. Šteta na šećernoj repi je po proceni komisije bila 55%, što po ceni od 4.500 dinara po toni ukupno iznosi preko 8 miliona dinara. Na osnovu nalaza Komisije, Veće je donelo odluku da se Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo uputi predlog, da se na teritoriji opštine Pećinci proglasi elementarna nepogoda. Samim tim ćemo sa ostalim Vojvođanskim opštinama doprineti da se proglasi elementarna nepogoda na teritorji cele Srbije“ – kaže Milan Stepanović.

Kalendar

Kliknite na označeno polje za detalje