Republika Srbija OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Autonomna Pokrajina Vojvodina OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Sreda, 1. Avgust 2012.

Sava Čojčić - predsednik opštine Pećinci(intervju)

Povratak

Sava Čojčić - predsednik opštine Pećinci(intervju)
Sava Čojčić - predsednik opštine Pećinci(intervju)

     Opština Pećinci je, 19. jula, dobila novog predsednika. Na mesto prvog čoveka opštine Pećinci izabran je Sava Čojičić, diplomirani ekonomista, rođen 1968. godine u Zemunu, oženjen, otac dvoje dece. Sava Čojčić je 12 godina radio u privredi, u dva mandata je vršio funkciju zamenika predsednika Skupštine opštine Pećinci, u periodu od 2008. – 2011. godine bio je narodni poslanik u republičkoj Skupštini, a od 2011. – 2012. godine bio je direktor Sektora za kvalitet i razvoj Nacionalne službe za zapošljavanje, nakon čega je izabran na sadašnju funkciju.

1. Novog predsednika pećinačke opštine smo najpre pitali kako komentariše iznenadni obrt koji se dogodio na pećinačkoj političkoj sceni?

     Moram da kažem da po meni ovo nije obrt, već nešto što je bilo očekivano. Partijski deo ove novoformirane koalicije je praktično slika republičke vlade, jer i ovde su URS, SNS i SPS u vlasti, tako da ja ovu koaliciju, iako je Demokratska stranka u jednom trenutku uspela da okupi većinu, ipak ne vidim kao iznenađenje.

2. Koji su to ciljevi oko kojih je okupljena ova koalicija, koju pored URS-a, SNS-a i SPS-a, čine još lista „Jedinstveno za naše selo“ i grupa građana „Luki“?

     Da bih Vam objasnio ciljeve oko kojih je ova koalicija okupljena, morao bih prvo da vam ukažem na situaciju u kojoj se opština Pećinci nalazi, a situacija je izuzetno teška. Ta situacija se može pripisati svetskoj ekonomskoj krizi, smanjenom obimu investicija, ali i neefikasnosti opštinske uprave i prethodne vladajuće garniture. Naša koalicija se programski opredelila za drastično smanjenje troškova, jer na rashodovnoj strani opštinskog budžeta ima nepotrebno nakupljenih obaveza. Odmah na početku ćemo ukinuti jedno mesto pomoćnika predsednika opštine, ukinućemo jedno javno preduzeće, tačnije integrisaćemo Kulturni centar i Narodnu biblioteku, što znači jedan upravni odbor i jedno direktorsko mesto manje, a Opštinsko veće će umesto devet brojati sedam članova. Javna preduzeća moraju raditi efikasnije i poslovati na tržišnim principima. Ovo za početak nisu zanemarljive uštede, a smanjićemo i račune za telefone i električnu energiju, kao i troškove Mesnih zajednica. Gledaćemo da gde god je to moguće smanjimo rashodovnu stranu budžeta, a da prihode uvećamo i što racionalnije rasporedimo. Naravno, prihode nećemo uvećavati na uštrb građana, već kroz sredstva koje zbog nemara i neefikasnosti do sada nismo naplaćivali.

3. Opština Pećinci je poznata po velikom broju grinfild investicija i brzom industrijskom razvoju. Kakvu politiku prema potencijalnim investitorima će voditi nova opštinska vlast?

     Ja sam novi predsednik opštine, ali od 2004. godine sam učestvovao u radu lokalne samouprave u Skupštinskom delu i svedok sam i jedan od kreatora razvoja opštine Pećinci. Šimanovci su brend koji je sam sebe stvorio zahvaljujući geostrateškom položaju, ali možemo da doprinesemo bržem razvoju stvaranjem boljih uslova za dolazak investitora. Tu pre svega mislim na to da je potrebno u potpunosti infrastrukturno opremiti industrijsku zonu u Šimanovcima – završiti gasifikaciju i izgradnju kanalizacije, izgraditi vrtić upravo za potrebe industrijske zone i osposobiti u potpunosti pristupne saobraćajnice kroz Zonu. Pored toga, potrebno je reorganizovati Opštinsku upravu i učiniti je još efikasnijim servisom investitora. Da bismo Šimanovce koristili kao lokomotivu razvoja opštine, moramo i ulagati u njih. Tu računamo na podršku republičke vlade, koja će biti blagonaklona prema opštinama koje pokažu da su zainteresovane za sopstveni razvoj, očekujemo podršku od pokrajine, a pratićemo i međunarodne fondove.

4. Pećinci su i poljoprivredno područje. Kako vidite razvoj poljoprivrede i koliko je lokalna samouprava u mogućnosti da utiče na taj razvoj?

     Do 2004. opština Pećinci je bila izrazito poljoprivredna opština, ali i danas poljoprivreda čini značajnu privrednu granu u našoj opštini. Međutim postoji čitav niz problema sa kojima se poljoprivreda suočava. Zemljoradničke zadruge kakve smo nekada imali su uglavnom propale i u ovom trenutku mi nemamo razvijenu mrežu kooperantskih udruženja. Stoga ćemo u narednom periodu pospešivati razvoj zadrugarstva, jer smatramo da su ovakve organizacije neophodne, kako bi poljoprivrednici bili u mogućnosti da organizovano nastupaju prema dobavljačima i otkupljivačima. Opština Pećinci raspolaže sa 6.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, od čijeg izdavanja u zakup opštinski budžet prihoduje tridesetak miliona dinara godišnje. Ova sredstva ćemo osnivanjem poljoprivrednog fonda usmeriti u razvoj poljoprivrede na našoj teritoriji, kroz kratkoročne kredite i podsticajna sredstva, a razmišljamo i o nabavci suprasnih nazimica i steonih junica za naše stočare. U svakom slučaju ozbiljno ćemo se posvetiti strategiji razvoja poljoprivrede, kako u ratarskom i stočarskom, tako i u povrtarskom segmentu proizvodnje.

5. Koliko je razvoj turizma zastupljen u planovima nove opštinske vlasti?

     Turizam je naša velika razvojna šansa i razvojna oblast u koju je najmanje investirano. Imamo Kupinik, koji je posle pada Smedereva bio prestonica Srbije, a o kojem se vrlo malo zna. Kupinovo obiluje kulturno istorijskim spomenicima i to ga svakako čini zanimljivim. Svojevremeno smo radili na projektu izgradnje marine u Kupinovu i njegovom povezivanju plovnim putem sa Beogradom. Obedska bara je nešto što je jedinstveno u Evropi, a svakako zanimljivo i u svetskim razmerama i uopšte nije iskorišćeno kao resurs. Bara Zasavica, koja se u poslednjih desetak godina fantastično razvila, dobar je primer kako prirodna dobra mogu da se iskoriste i mi nemamo potrebe da izmišljamo toplu vodu, već samo treba da iskoristimo njihova pozitivna iskustva. Siguran sam da možemo da dostignemo isti takav uspeh sa Obedskom barom, pa čak i da ga nadmašimo. Tu velike probleme imamo sa svojinskom strukturom, jer Vojvodina šume gazduju rezervatom i okolnim šumama, kojih ima 11.000 hektara, a pre dvadesetak godina pećinačka opština je, zbog nemogućnosti da zaposlenima isplaćuje plate, bez nadoknade prenela na Vojvodina šume i upravljačka prava nad hotelom Obedska bara. Komunikacija između Vojvodina šuma i nas kao lokalne samouprave se mora znatno popraviti, kako bismo mogli dalje da razvijamo turizam.

Kalendar

Kliknite na označeno polje za detalje