Republika Srbija OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Autonomna Pokrajina Vojvodina OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Petak, 7. Decembar 2018.

Stradanje malog čoveka u vihoru rata

Povratak

Stradanje malog čoveka u vihoru rata
Stradanje malog čoveka u vihoru rata

U pećinačkom Kulturnom centru 4. decembra održana je tribina „Srem u Velikom ratu“ za učenike Srednje tehničke škole „Milenko Verkić Neša“ , u organizaciji Kulturnog centra i Opštine Pećinci. Kroz priče o stradanju, viteštvu i požrtvovanju sremačkih Srba tokom četiri godine rata, publika je bila u prilici da čuje poznate i manje poznate činjenice iz ovog perioda.

Na početku tribine učenike je pozdravio direktor Kulturnog centra Jovan Devrnja, koji je tom prilikom rekao da ova ustanova ima posebnu odgovornost obrazovanja i kulturnog razvoja mladih u našoj opštini, kao i da je tribina osmišljena kao svojevrstan istorijski čas.

„U godini kada naša zemlja obeležava 100 godina od završetka Velikog rata i prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji i kada naša ustanova proslavlja jubilarnih 40 godina postojanja i rada, želeli smo da na poseban način obeležimo stogodišnjicu i da jedan deo slavne epopeje naših predaka prenesemo na vas mlade. Pošto na vama počiva budućnost i nastavlja se tradicija, želim vam da budete dosledni naslednici naših predaka“ – rekao je Devrnja.

Tribina „Srem u Velikom ratu“ realizovana je kroz nekoliko segmenata – nakon kraćeg osvrta na početak rata i prve bitke i pobede srpske vojske, zatim odnosa austrougarskih vlasti prema pravoslavnom, naročito srpskom življu pograničnih oblasti carstva, po rečima Perice Odobašića arheologa, poseban segment posvećen je Sremskoj ofanzivi srpske vojske i stradanju sremačkih Srba nakon povlačenja srpske vojske, na primeru Kupinova i Ogara.

„U vremenima kada ljudska sudbina nosi venac od trnja, sve molitve, bol i nada da će sve proći, blede pred pisanjima i sećanjima onih koji su se Velikim ratom kasnije bavili iz perspektive bitaka, statističkih prebrojavanja i političkih špekulacija. Mali, običan čovek i njegovo stradanje, ostaju na marginama interesovanja. Zato smo na današnjoj tribini, globalnu euforiju i evropski patriotizam, lokalizovali i sveli na Srem, na Donji Srem, na pojedina sela naše opštine i sudbine nekih naših predaka, učesnike i stradalnike Velikog rata, koji su na različite načine bili izloženi represijama kao deo naroda koji je težio nacionalnom oslobođenju i prisajedinjenju Kraljevini Srbiji“ – izjavio je Odobašić.

Na tribini „Srem u Velikom ratu“ učestvovali su Slobodan Stanković, Marija Đuričić, Vesna Devrnja i Marija Stevanović, koji su čitali odlomke iz istorijske građe i na jedan poseban dočarali patnje sa kojima su se susretali žitelji Kupinova i Ogara tokom četiri godine rata.

Na tribinu se prirodno nadovezuje izložba „Prvi svetski rat okom objektiva“, koja je postavljena u holu Kulturnog centra i koja, kroz niz fotografija, oslikava Prvi svetski rat u jednom širem kontekstu, ne samo kroz ratna dejstva, već i kroz slike koje svedoče i o posledicama rata.

Kalendar

Kliknite na označeno polje za detalje