Republika Srbija OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Autonomna Pokrajina Vojvodina OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Četvrtak, 13. Septembar 2018.

Kupinovo dobilo "Čuvarkuću"

Povratak

Kupinovo dobilo "Čuvarkuću"
Kupinovo dobilo "Čuvarkuću"

Kupinovo je u subotu 8. septembra bilo domaćin kulturne manifestacije „Čuvarkuća“, koja promoviše bogatstvo kulturne baštine. U sali Doma kulture posetioci su bili u prilici da uživaju u lepotama Srema i Vojvodine, i da se bliže upoznaju sa kulturno-istorijskim nasleđem Kupinova, a po rečima predsednika Saveta mesne zajednice Perice Odobašića, razlog zašto je Kupinovo odabrano da učestvuje u ovom predstavljanju 12 naselja iz cele Vojvodine, leži upravo u njegovoj specifičnosti.

„Svako od odabranih naselja Vojvodine je posebno na svoj način, ali ono što Kupinovo izdvaja od drugih upravo je bogato kulturno-istorijsko nasleđe i kontinuiran život koji traje na ovim prostorima više od 8000 godina. Naravno, Kupinovo je imalo poseban istorijski i kulturni razvoj s obzirom da se nalazi na najjužnijoj tački Srema i Vojvodine, i da je srpski živalj tokom svojih migracija kroz istoriju prve posede van teritorije matice Srbije imao upravo ovde u južnoj Ugarskoj. Kada govorimo o kulturno-istorijskom nasleđu pre svega treba istaći ostatke tvrđave Kupinik – poslednje prestonice srpske srednjovekovne države, zatim crkvu svetog Luke - prvu pravoslavnu bogomolju u Vojvodini, kao i da, iako smo malo selo imamo tri pravoslavna hrama i da je možda upravo to naša posebnost“ – istakao je Odobašić i dodao da je Kupinovo veoma homogena nacionalna sredina sa većinskim srpskim stanovništvom, a što se tiče nacionalnih manjina zastupljena je jedino Romska, koja je ravnopravno uključena u sve pore društva.

Kulturna manifestacija započela je otvaranjem izložbe umetničkih slika nastalih u koloniji „Čuvarkuća“, a tema koja povezuje sve radove nastale u koloniji upravo je multikulturalnost Vojvodine. Izložbu je otvorio naš slikar Dragoljub Trindić iz Karlovčića, a posetioci su bili u prilici da pogledaju slike Đorđa Kovačeva, Đorđa Beare, Marte Kiš Buterer, Pavela Popa, Đerđi Ačaji, Daniele Morariu i Dominike Morariu, kao i dela vajara Andreja Vasiljeva Baća.

Lepote Kupinova i opštine Pećinci u kupinskom Domu kulture predstavili su još članice Udruženja žena „Majka Angelina“ iz Kupinova, žene privrednici Mirjana Grozdanić i Slađana Pekić, kao i Turisitička organizacija opštine Pećinci. Vredne Kupinke pripremile su za sve posetioce i goste tradicionalna sremska jela – nasuvo valjuške, kolače na kurzovini i salčiće, a narodnu tradiciju prikazali su članovi Kulturno-umetničkog društva „Kupinik“ igrama iz Srema i Vojvodine. Nakon kulturno-umetničkog programa goste i posetioce zabavio je Romski tamburaški orkestar iz Kupinova.

Jedni od posetioca kulturne manifestacije u subotu bili su i mladi volonteri petog Međunarodnog arheološkog kampa u Kupinovu, koji su došli iz Meksika, Japana, Rusije, Francuske, Italije, Belgije i Srbije, a kako nam je rekao Perica Odobašić, inače i jedan od organizatora Kampa, upravo su oni upotpunili manifestaciju i dodatno kreirali sliku različitosti i spoj kultura.

Nakon manifestacije za sve goste upriličen je izlet do Etno kuće „Putnik“, koja je i sedište Turstičke organizaje opštine Pećinci, gde ih je pozdravila direktorka Ljubica Bošković, da bi zatim, preko kanala Vok krenuli u obilazak srednjevekovnog grada Kupinika i Obedske bare. Manifestacija je završena pričom upravo o posebnostima današnjeg naselja Kupinova kroz osvrt na istorijska dešavanja vezana za Kupinik, koji je od pogranične tvrđave, preko ugarskog „kraljevskog“ grada i rezidencije srpskih despota postao poslednja prestonica srpske srednjevekovne države.

Kulturnu manifestaciju „Čuvarkuća“, koja ima za cilj promociju zajedništva i saradnje nacionalnih, verskih i kulturnih zajednica u Vojvodini, sa parolom „Vojvodina naša kuća“, finansijski podržava Evropska unija, Balkanski fond za demokratiju Nemačkog Maršalovog fonda SAD i ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu. Do sada je “Čuvarkuća” održana u Bačkom Petrovom Selu i Ardacu, a u narednim mesecima će se predstaviti još devet vojvođanskih mesta. Centralna manifestacija biće organizovana u Novom Sadu.

Kalendar

Kliknite na označeno polje za detalje