Republika Srbija OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Autonomna Pokrajina Vojvodina OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Petak, 14. Jul 2017.

Za čistiju i zdraviju pećinačku opštinu

Povratak

Za čistiju i zdraviju pećinačku opštinu
Za čistiju i zdraviju pećinačku opštinu

Danas je na teritoriji opštine Pećinci sprovedena akcija prikupljanja ambalažnog otpada od sredstava za zaštitu bilja u poljoprivredi, koju su sproveli Udruženje poljoprivrednih proizvođača Pećinci i udruženje vodećih svetskih proizvođača sredstava za zaštitu bilja (SECPA). Akcija je sprovedena prema prethodno napravljenom rasporedu u 8 naselja pećinačke opštine, koja je obilazio kamion za prikupljanje i odlaganje upotrebljene plastične ambalaže.

U cilju bezbednog uklanjanja ovakvog otpada, kao i zaštite životne sredine, pećinačko Udruženje poljoprivrednih proizvođača svake godine informiše poljoprivrednike o značaju prikupljanja ambalažnog otpada, a predsednik udruženja Mitar Ristivojević rekao nam je da se broj poljoprivrednika iz godine u godinu povećava, ali da i dalje nije na zadovoljavajućem nivou.

„Ove godine sakupili smo daleko više ambalaže nego prošle godine, ali još uvek se na akciju ne odazivaju svi poljoprivrednici. Mi se trudimo da na vreme podsetimo naše poljoprivrednike da ćemo organizovati akciju prikupljanja ali izgleda da to nije dovoljno. Svakako da ćemo morati poraditi još na podizanju nivoa svesti poljoprivrednika o značaju pravilnog odlaganja ambalažnog otpada i ovakvih akcija“ – naglasio je Ristivojević.

SECPA sakuplja ambalažni otpad na teritoriji Srema već treću godinu u saradnji sa Poljoprivrednim stručnim službama u Sremskoj Mitrovici i Rumi, a Sava Popović dipl. ing. poljoprivrede kaže da su ovakve akcije pre svega značajne za samog čoveka, jer čuvajući prirodu štitimo sebe.

Iako svest o značaju sakupljanja i pravilnog odlaganja upotrebljene plastične ambalaže od sredstava za zaštitu bilja još uvek nije dovoljno razvijena, mnogi poljoprivrednici su svesni značaja ovakve akcije. Dragiša Grujić, poljoprivrednik iz Sibača redovno sakuplja upotrebljenu ambalažu, ispere je i odlaže u velike vreće do dana preuzimanja jer, kako nam je rekao, nije teško a dobija se mnogo - čistiji i zdraviji Srem.

Kalendar

Kliknite na označeno polje za detalje