Republika Srbija Општина Пећинци
Autonomna Pokrajina Vojvodina Општина Пећинци
Општина Пећинци
Петак, 31. Март 2023.

Шимановчани угостили браниоце отаџбине

Повратак

Шимановчани угостили браниоце отаџбине
Шимановчани угостили браниоце отаџбине

Представници пећиначке локалне самоуправе и Месне заједнице Шимановци дочекали су 25. марта представнике 250 ракетне бригаде ПВО Југославије, чија је борбена посада 27. марта 1999. године, током НАТО агресије на нашу земљу, са борбеног положаја у Шимановцима оборила понос америчке авијације - борбени авион Ф117А. До данас је то једини потврђен случај обарања овог модела летилице опремљене стелт технологијом.

Домаћини су госте дочекали у Завичајној кући Шимановци, где им је добродошлицу пожелео председник Савета месне заједнице Александар Мандић.

„Ви сте у Шимановце први пут дошли не тако лепим поводом, али сте извршили дужност коју вам је отаџбина поверила, а то је да нас браните у време рата. Ми вас се због тога увек радо сећамо, а данас смо овде да вам још једном искажемо захвалност за подвиг који сте извели 1999. године. Тада сте учинило готово незамисливу ствар – са скромном војном опремом која вам је била на располагању нанели сте озбиљан ударац најразвијенијој војној технологији тог времена и оборили понос америчке авијације. Због тога ћете у Шимановцима увек бити драги гости, а ми ћемо се трудити да будемо добри домаћини и да вам у свакој прилици искажемо захвалност за оно што сте учинили“ – рекао је Мандић и позвао госте да боравак у Завичајној кући искористе да се боље упознају са историјатом и знаменитостима Шимановаца.

На добродошлици се у име гостију захвалио пуковник у пензији Золтан Дани, који је те 1999. године командовао посадом која је оборила Ф117А. Он је рекао да је обарање овог авиона нераскидиво везано за историју Шимановаца и општине Пећинци и додао да се посада 250 ракетне бригаде увек радо сећа Шимановчана по гостопримству које су им указали.

„Данашње окупљање је доказ да и ви нас не заборављате. Надам се да ћемо се и убудуће окупљати, јер то је прилика да негујете своју историју на коју треба да будете поносни“ – рекао је Дани.

За госте је организована и свечана вечера у ловачком дому у Шимановцима, на којој је заменик председника општине Пећинци Зоран Војкић изразио захвалност припадницима 250 ракетне бригаде за све што су учинили за одбрану земље, али и за то што су нашли времена да се окупе у Шимановцима.

„Општина Пећинци негује културу сећања на све хероје и жртве свих ослободилачких ратова које је Србија водила кроз историју. Данашње окупљање је још један корак у правцу очувања сопствене историје, а наша намера је да се сваке године окупљамо 27. марта и да не дозволимо да сећање на те тешке, али и славне дане падне у заборав. Јако је важно да то сећање сачувамо и пренесемо млађим нараштајима“ – поручио је Војкић.

Међу гостима су били и наша позната глумица Ивана Жигон и аутор књиге „Пад ноћног сокола“ пуковник Славиша Голубовић, а домаћини су гостима уручили монографију „Шимановци“, у којој је један део посвећен и догађајима од 27. марта 1999. године.

Календар

Кликните на означено поље за детаље