Republika Srbija OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Autonomna Pokrajina Vojvodina OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Utorak, 5. Septembar 2023.

U pećinačkoj šećerani potpaljena krečna peć

Povratak

U pećinačkoj šećerani potpaljena krečna peć
U pećinačkoj šećerani potpaljena krečna peć

Simboličan početak 45. kampanje prerade šećerne repe u proizvodnom centru Fabrike šećera “Sunoko” u Pećincima označilo je jučerašnje svečano potpaljivanje krečne peći. U prisustvu rukovodstva i zaposlenih fabrike, peć je potpalio predsednik opštine Pećinci Siniša Đokić, koji je tom prilikom istakao da je šećerna repa poljoprivredna kultura sa dugogodišnjom tradicijom na sremskim njivama i da se nada da će, zahvaljujući sve povoljnijim uslovima koje Šećerana nudi poljoprivrednim proizvođačima, ponovo postati jedna od najzastupljenijih i najprofitabilnijih kultura u domaćoj poljoprivredi.

Po rečima tehničkog direktora pećinačke šećerane Branislava Bogdanovića, ove godine je u planu da se preradi oko 500.000 tona šećerne repe, znatno više nego prošle godine, a kampanja će, ukoliko im vremenski uslovi budu išli na ruku, trajati 80 do 90 dana.

„Repa je dobrog kvaliteta. U delu Srema koji nije dobio kišu repa je nešto lošijeg kvaliteta, ali ćemo zato tu repu prvu vaditi, kako bismo sprečili dalje promene u kvalitetu. Po sadržaju šećera repa je ove godine u SRPS standardu i prinosi su dobri, tako da će sigurno biti proizvedeno 10 tona šećera po hektaru repe, što je sasvim zadovoljavajuće. Siguran sam da će se i ove godine pokazati da je šećerna repa najisplativija kultura za setvu” – rekao nam je Bogdanović.

Iako ovogodišnja kampanja tek počinje, kompanija “Sunoko” je već objavila uslove za ugovaranje proizvodnje šećerne repe za 2024. godinu, kaže sirovinski direktor Miodrag Pavlović.

„Osnovna cena je 47 evra za tonu šećerne repe, a proizvođačima koji ugovore proizvodnju šećerne repe do 1. decembra isplaćujemo beskamatni avans u iznosu od 600 evra. Proizvođačima obezbeđujemo i kompletan repromaterijal po vrlo povoljnim cenama, a pružamo im i finansijsku podršku za kupovinu mehanizacije. Praktično, proizvođač može sa našim sredstvima da isfinansira kompletnu proizvodnju, a zahvaljujući garantovanoj ceni može već sada da zna na koliku zaradu može da računa naredne jeseni i da na osnovu toga projektuje svoju proizvodnju” – izjavio je Pavlović.

Kalendar

Kliknite na označeno polje za detalje