Republika Srbija OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Autonomna Pokrajina Vojvodina OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Četvrtak, 24. Novembar 2022.

Svitac zablistao pred domaćom publikom

Povratak

Svitac zablistao pred domaćom publikom
Svitac zablistao pred domaćom publikom

U okviru Sajma kulture mladih na selu, koji petu godinu zaredom organizuje Kulturni centar Pećinci pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Opštine Pećinci, sinoć je održan koncert Pevačke grupe “Svitac” iz Deča.

Koncertu, koji je održan u hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Deču, prisustvovali su predsednik Opštine Pećinci Siniša Đokić i njegov zamenik Zoran Vojkić, a kako je naglasio direktor pećinačkog Kulturnog centra Jovan Devrnja više od 40 godina ova ustanova sve svoje aktivnosti usmerila je upravo na decu i mlade iz naše opštine, kroz negovanje lokalne tradicije i lokalne kulturne baštine.

“Upravo se putem mnogobrojnih manifestacija, sekcija i projekata poput Sajma kulture mladih na selu trudimo da kontinuirano obogatimo umetnički, galerijski i obrazovni život u našoj opštini. Naš cilj je promovisanje mladih talenata iz pećinačke opštine iz najrazličitijih oblasti, njihovo predstavljanje javnosti, ali i motivisanje najmlađih da se priključe našim brojnim sekcijama, umetničkim i amaterskim aktivnostima. Takođe, želimo da kulturno-umetnički život izmestimo iz centralne ustanove, kako bi bio dostupan svim našim građanima, kao što je ovaj koncert u Deču” – istakao je Devrnja, i dodao je upravo kroz Sajam kulture mladih publika u našoj opštini po prvi put upoznala neke vrlo talentovane mlade ljude, za koje pre toga nije imala priliku da čuje.

Odnedavno sa članicama Svica radi Vladimir Radonjić, vokalni pedagog, profesionalni pevač i igrač u Ansamblu narodnih igara i pesama “Kolo”, po čijim rečima je ovaj koncert tek početak, jer sve članice Svica, kako je rekao, poseduju veliku dozu odgovornosti, pogotovo kada nastupaju pred svojom publikom.

“Ovaj koncert je praktično prvi koncert od kako one nastupaju, a da se radi pevanje u više glasova. Nadam se da će im ovaj koncert dati krila, jer smatram da su sjajne, odlično pevaju sve do jedne. Nama sada predstoji dalji rad, mnogo ozbiljniji rad” – rekao je Radonjić.

Pevačka grupa “Svitac” iz Deča osnovana je krajem 2014. godine. Po rečima Ružice Mrkalj, članice Izvršnog odbora Udruženja “Svitac” u okviru kojeg funkcioniše i pevačka grupa koja trenutno broji 20 članova, osnovani su sa ciljem negovanja duhovne i etno muzike, ali i sremačkih pesama.

“Svi zajedno smo se trudili svih ovih godina da održimo pevačku grupu, ali od samog osnivanja imamo maksimalnu podršku Opštine Pećinci, što se može videti i na samim devojkama i njihovim predivnim haljinama” – kazala je Mrkalj.

“Deču s ljubavlju” kako je nazvan koncert, tokom sat vremena objedinio je duhovnu, sremačku i etno muziku, što je publika umela da nagradi. Nastupila su oba sastava – stariji i mlađi, a pratili su ih vokalni solista Vladimir Radonjić i perkusionista Boban Janković. Na kraju koncerta mesni paroh Nedeljko Kovač podelio je publici zbirku pesama “Deču s ljubavlju”.

Kalendar

Kliknite na označeno polje za detalje