Republika Srbija OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Autonomna Pokrajina Vojvodina OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Ponedeljak, 4. Septembar 2023.

Slane i slatke kiflice po bakinom receptu

Povratak

Slane i slatke kiflice po bakinom receptu
Slane i slatke kiflice po bakinom receptu

U subotu je Kupinovo po deveti put mirisalo na kiflice, koje su pripremile članice udruženja žena iz cele Srbije, u okviru manifestacije „Kiflicijada“, u organizaciji Udruženja žena “Majka Angelina” iz Kupinova.

Kako nam je rekla Vesna Radanov, predsednica ovog udruženja, u saradnji sa Savetom mesne zajednice Kupinovo i Kulturnim centrom Pećinci, a pod pokroviteljstvom Opštine Pećinci, ove godine su uspele da okupe oko 160 učesnika iz 29 udruženja na manifestaciji i da još jednom, kako je rekla, pokažu da zajedničkim snagama mogu mnogo da postignu.

„Kupinovo je već poznato širom naše zemlje i turista je sve više, a naše udruženje se trudi da, zajedno sa Savetom mesne zajednice, Turističkom organizacijom opštine Pećinci i crkvenom opštinom Kupinovo, svakog posetioca i učesnika lepo ugosti. Svaki naš gost ima priliku da se upozna sa tradicijom i istorijom Kupinova, a posetioci manifestacije imaju jedinstvenu priliku da probaju tradicionalne sremačke slatke i slane kiflice. Želimo, pre svega, da sačuvamo od zaborava kolače, ali i ručne radove koji uvek na poseban način dočaraju vreme u kojem su odrastale i živele naše bake“ – rekla nam je Radanov.

I zaista, na Kifilicijadi ste mogli da probate, osetite i vidite Srem u malom, a gostoljubivi domaćini nisu propustili priliku da se zahvale svim udruženjima koja su taj dan svojim štandovima obogatila Kupinovo, te su tako svi dobili zahvalnicu za učešće.

A nešto pre nego što je započela deveta Kiflicijada, u centru Kupinova, uz prisustvo članica udruženja žena, Perica Odobašić, predsednik MZ Kupinovo, zajedno sa članovima Saveta, položio je venac na spomenik palim borcima iz Drugog svetskog rata i žrtvama fašističkog terora.

On je tom prilikom podsetio prisutne na obavezu gajenja sećanja na sve stradale pretke, kao i da Kupinci, tokom godine, nekoliko puta iskažu poštovanje hrabrim precima.

„Na spomen obeležju se nalaze imena meštana stradalih tokom Drugog svetskog rata, kao i imena Kupinaca Solunaca, ali i imena stradalih meštana tokom poslednjih ratova devedesetih. Početkom avgusta, na dan Majke Angeline, odajemo počast svim hrabrim precima, dok se 4. septembra sećamo svih boraca iz Drugog svetskog rata i žrtava fašističkog terora. Na našem spomeniku su upisani pali borci i žrtve koje je ovo naselje podnelo u svim srpskim oslobodilačkim ratovima. Pamtimo sve koji su dali svoje živote za slobodu i trudimo se da to sećanje prenesemo na mlađe naraštaje“ – kazao je Odobašić.

I ono što je svaki posetilac video u subotu u Kupinovu, to je upravo to zajedništvo Kupinaca, koji su se 2. septembra potrudili da posetioce i goste upoznaju sa bogatom tradicijom Kupinova i Donjeg Srema, ali i da se uz druženje svi zajedno upoznaju sa značajem očuvanja kako kulturne tako i istorijske baštine. Pomen na spomeniku vršio je mesni paroh Bojan Vesić.

Kalendar

Kliknite na označeno polje za detalje