Republika Srbija OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Autonomna Pokrajina Vojvodina OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Petak, 31. Mart 2023.

Šimanovčani ugostili branioce otadžbine

Povratak

Šimanovčani ugostili branioce otadžbine
Šimanovčani ugostili branioce otadžbine

Predstavnici pećinačke lokalne samouprave i Mesne zajednice Šimanovci dočekali su 25. marta predstavnike 250 raketne brigade PVO Jugoslavije, čija je borbena posada 27. marta 1999. godine, tokom NATO agresije na našu zemlju, sa borbenog položaja u Šimanovcima oborila ponos američke avijacije - borbeni avion F117A. Do danas je to jedini potvrđen slučaj obaranja ovog modela letilice opremljene stelt tehnologijom.

Domaćini su goste dočekali u Zavičajnoj kući Šimanovci, gde im je dobrodošlicu poželeo predsednik Saveta mesne zajednice Aleksandar Mandić.

„Vi ste u Šimanovce prvi put došli ne tako lepim povodom, ali ste izvršili dužnost koju vam je otadžbina poverila, a to je da nas branite u vreme rata. Mi vas se zbog toga uvek rado sećamo, a danas smo ovde da vam još jednom iskažemo zahvalnost za podvig koji ste izveli 1999. godine. Tada ste učinilo gotovo nezamislivu stvar – sa skromnom vojnom opremom koja vam je bila na raspolaganju naneli ste ozbiljan udarac najrazvijenijoj vojnoj tehnologiji tog vremena i oborili ponos američke avijacije. Zbog toga ćete u Šimanovcima uvek biti dragi gosti, a mi ćemo se truditi da budemo dobri domaćini i da vam u svakoj prilici iskažemo zahvalnost za ono što ste učinili“ – rekao je Mandić i pozvao goste da boravak u Zavičajnoj kući iskoriste da se bolje upoznaju sa istorijatom i znamenitostima Šimanovaca.

Na dobrodošlici se u ime gostiju zahvalio pukovnik u penziji Zoltan Dani, koji je te 1999. godine komandovao posadom koja je oborila F117A. On je rekao da je obaranje ovog aviona neraskidivo vezano za istoriju Šimanovaca i opštine Pećinci i dodao da se posada 250 raketne brigade uvek rado seća Šimanovčana po gostoprimstvu koje su im ukazali.

„Današnje okupljanje je dokaz da i vi nas ne zaboravljate. Nadam se da ćemo se i ubuduće okupljati, jer to je prilika da negujete svoju istoriju na koju treba da budete ponosni“ – rekao je Dani.

Za goste je organizovana i svečana večera u lovačkom domu u Šimanovcima, na kojoj je zamenik predsednika opštine Pećinci Zoran Vojkić izrazio zahvalnost pripadnicima 250 raketne brigade za sve što su učinili za odbranu zemlje, ali i za to što su našli vremena da se okupe u Šimanovcima.

„Opština Pećinci neguje kulturu sećanja na sve heroje i žrtve svih oslobodilačkih ratova koje je Srbija vodila kroz istoriju. Današnje okupljanje je još jedan korak u pravcu očuvanja sopstvene istorije, a naša namera je da se svake godine okupljamo 27. marta i da ne dozvolimo da sećanje na te teške, ali i slavne dane padne u zaborav. Jako je važno da to sećanje sačuvamo i prenesemo mlađim naraštajima“ – poručio je Vojkić.

Među gostima su bili i naša poznata glumica Ivana Žigon i autor knjige „Pad noćnog sokola“ pukovnik Slaviša Golubović, a domaćini su gostima uručili monografiju „Šimanovci“, u kojoj je jedan deo posvećen i događajima od 27. marta 1999. godine.

Kalendar

Kliknite na označeno polje za detalje