Republika Srbija OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Autonomna Pokrajina Vojvodina OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Ponedeljak, 21. Novembar 2022.

Kosana oduševila pećinačku publiku

Povratak

Kosana oduševila pećinačku publiku
Kosana oduševila pećinačku publiku

Pozorišna predstava, komična monodrama na sremački način, “Kosana, udovica ovdašnja”, premijerno je izvedena 19. novembra pred pećinačkom publikom. Predstava je specifična sama po sebi, ali pre svega jer je ambijentalna, što znači da je reditelj u prostor hola, sale i same scene uveo nove prostore i na taj način publiku uvukao u atmosferu vremena u kojem se radnja dešava.

I sve je počelo upravo u holu KC, gde je ožalošćena udovica dočekala goste, onako kako i priliči na sremačkoj daći.

Reditelj predstave Slobodan Stanković potrudio se da pećinačkoj publici priušti nešto nesvakidašnje, ali i da ih tokom sat vremena na komičan način vrati u neko davno vreme. Međutim, kako nam je rekao Stanković, problem kojim se bavi predstava je pohlepa, i svakako da je primenjiva u bilo koje vreme, jer, kako kaže, i danas imamo razne Kosane koje se vešto kriju, a da nismo ni svesni da su nam u blizini.

“Prošlo je godinu dana od kako je Kosana sahranila poslednjeg muža, pa smo tako na samom ulazu u Kulturni centar mogli videti partu sa imenom poslednjeg Kosaninog upokojenog muža, hol je bio dvorište kuće u kojem je publika mogla da se posluži kafom „za pokojnikovu dušu“, na ulazu sale publika je oprala ruke u lavoru, kako to i nalaže običaj kada se dođe sa groblja, a sama predstava je otpočela molitvom pre ručka na kojem je prisustvovalo nekoliko gledalaca iz publike u ulogama pokojnikovih poznanika” – rekao nam je Stanković, i dodao da je zadovoljan odzivom i reakcijom publike, kako na samom početku u holu KC, tako i tokom same predstave.

“Kosana, udovica ovdašnja” rađena je u produkciji pećinačkog Kulturnog centra, pod pokroviteljstvom Opštine Pećinci i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije u okviru projekta „5. Sajam kulture mladih na selu u Pećincima“, a direktor KC Jovan Devrnja ističe da je Dramska sekcija jedna od najaktivnijih sekcija u ovoj ustanovi, i da članovi sekcije svojim rezultatima to i dokazuju.

“Naravno, svi glumci su zaslužni za uspešan rad sekcije, ali moram napomenuti da se sa dolaskom Slobodana Stankovića dosta dobilo na kvalitetu, jer je uspeo da, na neki skroman način, amaterizam približi profesionalizmu. Svi zajedno prate savremene trendove u pozorišnoj umetnosti, prave kamerne predstave što je velika novina za našu malu sredinu. To je prepoznato i na okružnoj i pokrajinskoj smotri gde su pobrali mnoge nagrade sa predstavom “Lekcija”. Drago mi je da je sekcija tako uspešna, da svi zajedno svojim trudom i radom osvajaju nagrade, ali i da na tako jedan lep način predstavljaju našu opštinu i Kulturni centar” – izjavio je Devrnja.

Crna komična monodrama rađena je po pričama iz knjige Đoke Filipovića “Divani sa šora”, a glavna uloga je poverena Jeleni Nedeljković, članici Dramske sekcije pećinačkog KC, po čijim rečima je ovakva vrsta projekta zahtevala dosta istraživačkog rada, kada je u pitanju priprema uloge, ali i čitave atmosfere koju su doneli na scenu.

“Sa druge strane, čitava priča zahtevala je da se informišemo i dodatno upoznamo sa vremenom u Sremu u kojem su živele naše majke ili bake. Tokom skoro sat vremena publika se upoznaje sa životom žene koja se više puta udavala i svakog muža izgubila, a onda vremenom shvatila je to može biti isplativo zanimanje” – kazala je Nedeljković.

Na kraju, iako je Kosana na šaljiv način pobegla sa koferom kroz salu, vratila se na scenu da sa osmehom primi i zahvali se pećinačkoj publici, čiji su aplauzi dokaz, ne samo da je publika željna ovakvih i sličnih predstava, nego i da je sama Jelena Nedeljković na vrlo živopisan način oživela sve Kosane, nekadašnje i sadašnje, a ovdašnje.

Kalendar

Kliknite na označeno polje za detalje