Republika Srbija OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Autonomna Pokrajina Vojvodina OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Nedelja, 20. Novembar 2022.

Izložba Rustika drugi put u opštini Pećinci

Povratak

Izložba Rustika drugi put u opštini Pećinci
Izložba Rustika drugi put u opštini Pećinci

U Zavičajnoj kući u Šimanovcima 13. novembra je otvorena izložba „Rustika 2022“. Organizatori grupne izložbe, koja se održava drugu godinu zaredom, su foto klubovi „Beograd“ i „Šimanovci“, pod patronatom Foto saveza Srbije i pod pokroviteljstvom Opštine Pećinci, a kako nam je rekao sekretar FSS Miroslav Predojević, autori su slali radove na dve teme – Objektivom kroz Srem i Slobodna tema.

„Obe izložbe su prvog, najvišeg ranga, što znači da su na njima zastupljeni autori sa najvišim zvanjima Foto saveza Srbije. Nadamo se da će ljubitelji vizuelnih umetnosti uživati u izložbi, jer imamo jako zanimljivih fotografija, a svaka ima svoju priču i možete da gledajući te fotografije dođete do nekih zanimljivih otkrića“ – izjavio je Predojević.

Izložbu je otvorio predsednik Foto kluba „Šimanovci“ Slobodan Čavić, a učesnike su pozdravili zamenik predsednika opštine Pećinci Zoran Vojkić i predsednik Saveta mesne zajednice Šimanovci Aleksandar Mandić. Vojkić je umetnicima poručio da će uvek imati podršku pećinačke lokalne samouprave, a Mandić je istakao da fotografi svojim radovima podižu kulturni nivo Šimanovaca i pećinačke opštine.

Za izložbu Objektivom kroz Srem, na kojoj su bile izložene fotografije nastale na drugom Foto safariju Šimanovci realizovanom na lokacijama širom pećinačke opštine, konkurisalo je 196 radova od 51 autora, a prihvaćeno je 76 radova 41 autora, dok je na slobodnu temu konkurisalo 90 autora sa 353 rada, a prihvaćeno je 72 autora sa 137 radova.

Nagrade su dodeljivali Foto savez Srbije preko Foto kluba „Beograd“ i Foto klub „Šimanovci“, a među nagrađenima se našla i mlada fotografkinja iz pećinačke opštine Emilija Bastajić iz Kupinova, članica FK „Šimanovci, koja je osvojila prvu nagradu FSS za fotografiju „Šorske teme“ i kojoj je ovo prva prva nagrada na velikim izložbama.

Nagradu joj je uručio Slobodan Čavić, koji je tom prilikom istakao da je ponosan što je njegova učenica i koleginica dobila svoju prvu veliku nagradu, koja na najbolji način pokazuje koliko je sazrela kao autor.

Turistička organizacija opštine Pećinci dodelila je specijalnu nagradu Milanu Gabariću za fotografiju „Portret devojčice“, nastalu na foto safariju u opštini Pećinci. Nagradu je uručila direktorka TO Pećinci Ljubica Bošković, koja je istakla da je ponosna na to kako su fotografi ovekovečili lepotu predela pećinačke opštine.

Nagrađeni na izložbi „Objektivom kroz Srem“:

 • I nagrada FSS: Emilija Bastajić (Srbija) - Šorske teme
 • II nagrada FSS: Đani Bardoti (Srbija) - Bećar
 • III nagrada FSS: Snežana Lerh (Srbija) - Svirac
 • Pohvala FSS: Ljubiša Tešić (Srbija) - Braća po kopitama
 • Pohvala FSS: Jan Valo (Srbija) - Volem konje
 • I nagrada FK Šimanovci: Ištvan Virag (Srbija) - U akciji 01
 • II nagrada FK Šimanovci: Sladjana Pantelić (Srbija) - Čovek i konj
 • III nagrada FK Simanovci: Zoltan Bisak (Srbija) - Pažnja
 • Specialna nagrada TO Pećinci: Milan Gabarić (Srbija) - Portret devojčice

Nagrađeni za Slobodnu temu:

 • I nagrada FSS: Vladimir Matejić (Srbija) - The bravest boy
 • II nagrada FSS: Pavel Surovy (Srbija) - Archangel Michael
 • III nagrada FSS: Jan Valo (Srbija) - Rain man
 • Pohvala FSS: Milos Krstić (Srbija) - Krik
 • Pohvala FSS: Marijana Filipović (Srbija) - Mandatory direction

Kalendar

Kliknite na označeno polje za detalje