Republika Srbija OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Autonomna Pokrajina Vojvodina OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
OPŠTINA PEĆINCI, mesto prosperiteta
Sreda, 15. Mart 2023.

Bajke na violini za najmlađe

Povratak

Bajke na violini za najmlađe
Bajke na violini za najmlađe

Tokom februara i početkom marta učenici nižih razreda u svih 15 naselja u našoj opštini bili su u prilici da se na časovima muzičke kulture upoznaju sa muzičkim instrumentom – violinom i da na taj načn budu deo projekta Kulturnog centra Pećinci “Bajke na violini”.

Kako nam je rekao direktor KC Jovan Devrnja, projekat je sproveden u saradnji sa Jelenom Dimić Đukić iz Prhova, diplomiranim muzičkim pedagogom, koja je završila smer violinu na gudačkom odseku Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu.

„Pored pohađanja Muzičko-instrumentalne sekcije u okviru naše ustanove, čiji su polaznici vanredni učenici Muzičke škole „Petar Krančević“ iz Sremske Mitrovice, deca sa teritorije naše opštine imaju mogućnost da i u izdvojenom odeljenju rumske Osnovne muzičke škole „Teodor Toša Andrejević“, koja funkcioniše u prostorijama naše ustanove, pohađaju časove solfeđa, klavira, harmonike, tambure i gitare. Ovim projektom utvrdili smo da su mališani zainteresovani i za violinu o čemu smo obavestili naše saradnike iz muzičke škole“ – rekao je Devrnja.

Muzički pedagog Jelena Dimić Đukić rekla nam je da je sam projekat naišao na lep odziv učenika, ali i njihovih učitelja.

„Deca su imala priliku da se na časovima muzičke kulture upoznaju sa delovima violine, načinom izvođenja muzike, notnim zapisima, stvaranjem muzike, pre svega pevajući dečje pesmice i svirajući udaračke instrumente uz pratnju violine. Takođe, učestvovali su u kvizu koji je podrazumevao prepoznavanje muzike iz poznatih Diznijevih crtanih filmova. Na kraju svakog časa učenici su mogli da se i sami okušaju kao „svirači“. S tim u vezi, deca su tokom celog predavanja aktivno učestvovala i pokazala veliko interesovanje za ovaj gudački instrument. Učiteljice svih škola bile su predusretljive i otvorene za saradnju” – kazala je Jelena.

U okviru projekta „Bajke na violini“ sprovedeno je i istraživanje kojim je utvrđeno da je oko petnaestoro učenika nižih razreda zainteresovano za pohađanje muzičke škole i učenje sviranja violine.

Kalendar

Kliknite na označeno polje za detalje