Republika Srbija Општина Пећинци
Autonomna Pokrajina Vojvodina Општина Пећинци
Општина Пећинци
Уторак, 15. Новембар 2022.

Вече писане речи и сликарства у Карловчићу

Повратак

Вече писане речи и сликарства у Карловчићу
Вече писане речи и сликарства у Карловчићу

У препуној сали Дома културе у Карловчићу 10. новембра одржано је књижевно-сликарско вече у организацији пећиначког Културног центра и Народне библиотеке у Пећинцима у оквиру којег су се представили двадесетосмогодишњи писац и мастер историчар Иван Гмизић и педесетрогодишњи сликар Драгољуб Триндић.

Директор пећиначког Културног центра Јован Деврња истакао је том приликом да је циљ централне установе културе у општини да културно-уметничке и образовне садржаје шири у свих 15 насеља.

„Узимајући у обзир да је Дом културе у Карловчићу комплетно реновиран у време пандемије изазване корона вирусом, нисмо имали прилике да га свечано отворимо, али вечерашњим догађајем овај простор добио је своју праву намену. Посебно нам је драго што се у њему представљају два уметника из Карловчића који својим радом учествују и у друштвеном животу овог села. Наш циљ је да окупимо сву децу, младе, али и оне искусне који се бави различитим видовима уметностима као што је то случај са Триндићем и Гмизићем“ – рекао је Деврња.

Директорка Народне библиотеке у Пећинцима Невена Наић рекла је да ће и ова установа ширити своје садржаје ван Пећинаца зарад промовисање писане речи.

„Са поносом истичем да на територији општине Пећинци имамо и младе завичајне писце које занима књижевност и писана реч. Са свима њима остварили смо сарадњу и спремни смо да помогнемо када је издаваштво у питању, поготову када се ради о деци и младима која пишу“ – истакла је Наић.

Током вечери и разговора са модератором Слободаном Станковићем, Драгољуб Триндић се осврнуо на свој рад, пре свега на своје почетке, али и на награде које је освајао у претходном периоду.

„Када сам одлучио да се преселим из Београда у Карловчић, нисам ни слутио да ће ме мештани овог малог места дочекати раширених руку и отвореног срца. Колико су се они отворили према мени, исто толико сам и ја био отворен за сваки вид сарадње. Подсетићу да сам као сликар учествовао у рестаурацији иконостаста у нашој цркви, а ту сам и да помогнем младима као што је то био случај са Иваном Гмизићем за чији роман сам урадио корице“ – рекао је, између осталог, Триндић који је на недавно завршеној 23. Покрајинској смотри ликовних уметника у Новом Бечеју освојио треће место у конкуренцији од преко стотину уметника из целе Војводине.

Иван Гмизић који живи у Карловчићу, и који је похађао основну школу у овом насељу од петог до осмог разреда, уручио је директорки Основне школе „Душан Јерковић Уча“ Живки Михић свој први роман који ће се налазити у библиотеци школе у Карловчићу и казао да му је драго што је промоција одржана у месту у којем живи.

„Захавалан сам Културном центру и Народној библиотеци на свесрдној подршци коју су ми пружили када је у питању мој рад. Одзив публике и вечерас потврдио је да је култура потребна и у мањим срединама каква је наша и драго ми је што сам као млад писац на почетку своје каријере имао прилику да се са људима које малтене сваки дан виђам дружим у оквиру једне овакве вечери“ – казао је Гмизић и изненадио публику својим музичким наступом на хармоници изводећи композицију „Тамо далеко“.

Посетиоци су по завршетку званичног програма имали прилику да поразговарају са ауторима, затим погледају 18 уметничких радова Драгољуба Триндића, али и да купе књигу Ивана Гмизића. Књижевно-сликарско вече обогатиле су својим наступом чланице Певачке групе „Свитац“ из Деча.

Календар

Кликните на означено поље за детаље