Republika Srbija Општина Пећинци
Autonomna Pokrajina Vojvodina Општина Пећинци
Општина Пећинци
Уторак, 15. Новембар 2022.

Помоћ за најосетљивије друштвене групе

Повратак

Помоћ за најосетљивије друштвене групе
Помоћ за најосетљивије друштвене групе

Центар за социјални рад Пећинци наредна три месеца реализује нови пројекат теренског сарадника, који за циљ има досезање до маргинализованих друштвених група, пружање материјалне и психосоцијалне подршке. 

Пројекат подразумева имплементацију услуге теренски сарадник на територији пећиначке општине, а како нам је рекла директорка Центра за социјални рад Пећинци Биљана Јовичић, увођењем ове услуге директну корист имаће старачка и самачка домаћинства, осетљиве групе, хронично оболела лица, материјално необезбеђена лица и лица без породичне подршке.

“Четири стручна радника нашег Центра, који су прошли обуку код асоцијације Дуга која је акредитована за ту врсту едукације, у поподневним сатима обилазе кориснике, где утврђују и мапирају њихове потребе за здравственом заштитом, психосоцијалном подршком или за медицинским помагалима. Ми смо у пројекту предвидели могућност да им обезбедимо, пре свега медицинска помагала као што су ортопедска помагала, апарати за мерење нивоа шећера у крви, апарати за мерење притиска или инвалидска колица, у зависности од њихових потреба. Након резултата мапирања уследиће и испорука помагала, која обезбеђује ГИЗ у сарадањи са Kаритасом из Шапца. И поред тога што је наш свакодневни посао уско повезан са теренским обиласком наших корисника, овај пројекат ће нам омогућити да помогнемо свим нашим суграђанима којима је помоћ потребна” – рекла нам је Јовичић.

Она додаје да је пројекат резултат добре сарадње Општине Пећинци и Центра за социјални рад са Немачком организацијом за међународну сарадњу ГИЗ, а акценат је стављен на пандемију COVID-19, која је као и сваке друге глобалне кризе имала разоран утицај на здравље и животе људи.

Како би систем социјалне заштите могао да одговори на потребе грађана и како би се ублажиле последице које је изазвала пандемија, неопходно је, како је рекла, јачати овај систем пружања подршке најугроженијим грађанима кроз нове услуге, као што је теренски сарадник.

Календар

Кликните на означено поље за детаље