Republika Srbija Општина Пећинци
Autonomna Pokrajina Vojvodina Општина Пећинци
Општина Пећинци
Понедељак, 19. Септембар 2022.

Сваки везени пешкир је уникат

Повратак

Сваки везени пешкир је уникат
Сваки везени пешкир је уникат

Пећиначко Удружење жена „Колевка Срема“ организовало је 17. септембра прву манифестацију посвећену везеним пеширима. Манифестација „Шири, шири везени пешкири“ окупила је испред Културног центра, упркос киши, удружења жена из наше општине, али и околних општина, а по речима једне од организаторки манифестације, Љубице Штетић из Колевке Срема, за ових девет година колико постоје, постоји и идеја да се организује једна оваква манифестација.

„Желеле смо да организујемо манифестацију чију тематику нема нико. Тако смо дошле до везених пешкира – обредних, радних и традиционалних, који не само да су имали велику и значајну улогу током разних обреда, него су некада красили и сваку кућу у Срему. А, захваљујући подршци Културног центра, Туристичке организације општине Пећинци и пећиначке локалне самоуправе успеле смо да организујемо прву, надам се не и последњу, манифестацију посвећену везеним пешкирима: Следеће године славимо 10 година постојања, тако да ћемо се потрудити на друга манифестација буде далеко богатија “ – рекла нам је Штетић.

Штандови 12 удружења жена богато су била украшена везеним пешкирима које су обишли и оцењивали Дубравка Ковачевић Суботички, председница Скупштине општине Пећинци, Јован Деврња, директор КЦ Пећинци и Душанка Станковић, етнолог у Заводу за заштиту споменика културе у Сремској Митровици по чијим речима је значај обредних пешкира у Срему некада био велики, јер су они имали своју функцију у сваком домаћинству, док су данас значајни са етнолошког становишта као музејски експонати.

„Изузетно су битна удружења жена која данас негују тај традиционални вез и уопште негују културу обредних пешкира. Још у 19. веку, у Хабсбуршкој монархији којој смо тада територијално припадали, постојале су школе где су младе жене училе да везу. На тај начин се уствари преносило то знање са генерације на генерацију, а интересантно је да је и тада, пре 200 година, био проблем да се сачува тај народни вез. Мустре веза данас имамо сачуване захваљујући пре свега каталозима који су почетком 20. века публиковани и објављивани, али мислим да је најлепше у свему томе што је сваки тај пешкир уникат за себе, јер свака жена преноси своје знање, своју машту и креативност и тако ствара један посебан предмет који је непоновљив“ – изјавила је Станковић.

Традиционални, обредни и радни везени пешкири у Срему су имали не само своју функцију, него су свакодневно пратили сваку породицу и били неизоставан део ње – од венчања, крштења, преко славске трпезе до девојачке спреме и чувања хлеба. Тако су и организатори на првој манифестацији „Шири, шири везени пешкири“ уручили награде у десет категорија, али су уручили и две специјалне награде:

 • Најлепши пешкир за венчање - УЖ „Огарчанке“ Огар
 • Најлепши пешкир за кићење сватова - УЖ „Веселице“ Деч
 • Најлепши пешкир из девојкачке спреме - Удружење грађана „Рузмарин“ Голубинци
 • Најлепши деверски пешкир - УЖ „Сремица“ Пећинци
 • Најлепши пешкир за крштење - Актив жена „Ривичанке“ Ривица
 • Најлепши пешкир за младеначку собу - УЖ „Бановчанке“ Стари Бановци
 • Најлепши тоалетни пешкир - УЖ „Шимановчанке“ Шимановци
 • Најлепши пешкир за славски колач - УЖ „Буковачка вила“ Буковац
 • Најлепши пешкир за прекривање хране - УЖ „Мајка Ангелина“ Купиново
 • Најлепши пешкир за чување хлеба - УЖ „Попинчанке“ Попинци
 • Специјална награда за чување традиције - УЖ „Румљанке“ Рума
 • Специјална награда за најбогатију колецију пешкира - УЖ „Сунчев цвет“ Доњи Товарник

Поред 12 удружења жена, на манифестацији су били изложени и производи од меда самосталног излагача из Огара Асиме Зулић Радошевић, а програм манифестације су обогатили полазници Основне музичке школе „Теодор Тоша Андрејевић“ из Пећинаца – Вељко Плавшић на хармоници и Андреј и Матеј Станисављевић на тамбуруци, чланови Певачког друштва „Свитац“ из Деча, као и чланица Драмске секције КЦ Пећинци Јелена Недељковић.

Календар

Кликните на означено поље за детаље