Republika Srbija Општина Пећинци
Autonomna Pokrajina Vojvodina Општина Пећинци
Општина Пећинци
Уторак, 22. Новембар 2022.

ЂОКИЋ: Помажемо грађанима да смање трошкове у домаћинству

Повратак

ЂОКИЋ: Помажемо грађанима да смање трошкове у домаћинству
ЂОКИЋ: Помажемо грађанима да смање трошкове у домаћинству

Председник општине Пећинци Синиша Ђокић уручио је данас уговоре за доделу бесповратних средстава за суфинансирање уградње соларних панела на породичним кућама.

Право на суфинансирање остварило је 15 домаћинстава, а по речима председника Ђокића, за ову намену издвојено је 6 милиона донара.

“Од укупно 6 милиона, локална самоуправа је из буџета издвојила 3 милиона, а 3 милиона је обезбедило Министарство рударства и енергетике. Треба имати на уму да је у питању суфинансирање, тако да ће и грађани издвојити око 6 милиона, што уопште није мала цифра. Трудимо се да нашим грађанима у овим тешким временима, када се цео свет суочава са великом енергетском кризом, помогнемо да смање трошкове и умање своје рачуне за струју” – нагласио је Ђокић.

Једна од потписника уговора била је и Радослава Раденковић из Купинова која нам је рекла да се првенствено одлучила на уградњу соларних панела јер је у питању субвенционисање.

“Много значи 50 одсто уштеде, иначе не бисмо могли сами да све финансирамо. Соларни панели су будућност и треба увек тежити ка нечем бољем. Такође, велика је уштеда, за једно 5 до 6 година ће се исплатити” – рекла је Раденковић.

Енергетска санацијеу домаћинствима спроводи се кроз сарадњу са привредним субјектима који се баве уградњом соларних панела за производњу електричне енергије, а Андреј Милошевић из фирме МЛС Ексинг доо Београд сматра да је свет наших грађана о соларним панелима, уградњи и самој екологији на све већем нивоу.

“Ово је прави смер у којем наше друштво треба да се креће. Нама као фирми овакав вид субвенционисања исто значи из простог разлога јер ће се то омасовити, сама количина соларних панела ће се повећати, што ће допринети и екологији и уштеди електричне енергије” – казао је Милошевић.

Циљ спровођења мере енергетске санацијепутем уградње соларних панела за производњу електричне енергије за сопствене потребе је унапређење енергетске ефикасности и повећано коришћење обновљивих извора енергије у домаћинствима на територији општине Пећинци, а спроводи се у оквиру Програма енергетске санације општине Пећинци за период 2021-2023. година. Програм је део националног циља смањења потрошње електричне и топлотне енергије.

Календар

Кликните на означено поље за детаље