Republika Srbija Општина Пећинци
Autonomna Pokrajina Vojvodina Општина Пећинци
Општина Пећинци
Понедељак, 21. Новембар 2022.

Косана одушевила пећиначку публику

Повратак

Косана одушевила пећиначку публику
Косана одушевила пећиначку публику

Позоришна представа, комична монодрама на сремачки начин, “Косана, удовица овдашња”, премијерно је изведена 19. новембра пред пећиначком публиком. Представа је специфична сама по себи, али пре свега јер је амбијентална, што значи да је редитељ у простор хола, сале и саме сцене увео нове просторе и на тај начин публику увукао у атмосферу времена у којем се радња дешава.

И све је почело управо у холу КЦ, где је ожалошћена удовица дочекала госте, онако како и приличи на сремачкој даћи.

Редитељ представе Слободан Станковић потрудио се да пећиначкој публици приушти нешто несвакидашње, али и да их током сат времена на комичан начин врати у неко давно време. Међутим, како нам је рекао Станковић, проблем којим се бави представа је похлепа, и свакако да је примењива у било које време, јер, како каже, и данас имамо разне Косане које се вешто крију, а да нисмо ни свесни да су нам у близини.

“Прошло је годину дана од како је Косана сахранила последњег мужа, па смо тако на самом улазу у Културни центар могли видети парту са именом последњег Косаниног упокојеног мужа, хол је био двориште куће у којем је публика могла да се послужи кафом „за покојникову душу“, на улазу сале публика је опрала руке у лавору, како то и налаже обичај када се дође са гробља, а сама представа је отпочела молитвом пре ручка на којем је присуствовало неколико гледалаца из публике у улогама покојникових познаника” – рекао нам је Станковић, и додао да је задовољан одзивом и реакцијом публике, како на самом почетку у холу КЦ, тако и током саме представе.

“Косана, удовица овдашња” рађена је у продукцији пећиначког Културног центра, под покровитељством Општине Пећинци и Министарства културе и информисања Републике Србије у оквиру пројекта „5. Сајам културе младих на селу у Пећинцима“, а директор КЦ Јован Деврња истиче да је Драмска секција једна од најактивнијих секција у овој установи, и да чланови секције својим резултатима то и доказују.

“Наравно, сви глумци су заслужни за успешан рад секције, али морам напоменути да се са доласком Слободана Станковића доста добило на квалитету, јер је успео да, на неки скроман начин, аматеризам приближи професионализму. Сви заједно прате савремене трендове у позоришној уметности, праве камерне представе што је велика новина за нашу малу средину. То је препознато и на окружној и покрајинској смотри где су побрали многе награде са представом “Лекција”. Драго ми је да је секција тако успешна, да сви заједно својим трудом и радом освајају награде, али и да на тако један леп начин представљају нашу општину и Културни центар” – изјавио је Деврња.

Црна комична монодрама рађена је по причама из књиге Ђоке Филиповића “Дивани са шора”, а главна улога је поверена Јелени Недељковић, чланици Драмске секције пећиначког КЦ, по чијим речима је оваква врста пројекта захтевала доста истраживачког рада, када је у питању припрема улоге, али и читаве атмосфере коју су донели на сцену.

“Са друге стране, читава прича захтевала је да се информишемо и додатно упознамо са временом у Срему у којем су живеле наше мајке или баке. Током скоро сат времена публика се упознаје са животом жене која се више пута удавала и сваког мужа изгубила, а онда временом схватила је то може бити исплативо занимање” – казала је Недељковић.

На крају, иако је Косана на шаљив начин побегла са кофером кроз салу, вратила се на сцену да са осмехом прими и захвали се пећиначкој публици, чији су аплаузи доказ, не само да је публика жељна оваквих и сличних представа, него и да је сама Јелена Недељковић на врло живописан начин оживела све Косане, некадашње и садашње, а овдашње.

Календар

Кликните на означено поље за детаље