Republika Srbija Општина Пећинци
Autonomna Pokrajina Vojvodina Општина Пећинци
Општина Пећинци
Среда, 9. Новембар 2022.

Кућерак у Срему

Повратак

Кућерак у Срему
Кућерак у Срему

Туристичка организација општине Пећинци и Удружење грађана ОГАРнизација, у сарадњи са Удружењем жена “Огарчанке” и ОШ “Слободан Бајић Паја” из Огара, организовали су 8. новембра манифестацију “Кућерак у Срему” у дворишту етно куће Аксентијев кућерак, коју је финасирао Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство.

Како нам је рекла Љубица Бошковић, директорка пећиначке ТО, током манифестације одржане су и радионице са огарским основцима које су биле забавног и едукативног карактера.

“Надамо се да ће ова манифестација у наредним годинама, кроз бројне едукативне радионице допринети чувању и неговању старих заната и вештина као нематеријалне баштине Срема, али и допринети промоцији Аксентијевог кућерка, као једног од најзначајнијих туристичких локалитета на теритотрији наше општине” – рекла нам је Бошковић, и нагласила да је организација манифестације била заједнички подухват више чинилаца на локалу, који су, сваки из свог домена рада и интересовања, допринели квалитету и разноврсности садржаја.

Председница Удружења ОГАРнизација и етнолог Душанка Станковић каже да су овакве манифестације добра прилика за неговање и промоцију народног градитељства, али и за упознавање најмлађих са споменичким наслеђем краја и значајем његовог одржавања и чувања.

Две радионице посебно су биле интересантне деци. Етнолог конзерватор Републичког завода за заштиту споменика културе из Београда Марија Драгишић одржала је радионицу са блатним малтерима, током које су сви заједно поправљали пукотине на земљаном поду у кући, док је демонстрацију рада на грнчарском колу одржала Бојана Бојанић, примењени мастер уметник из Београда, и тиме присутне упознала са техникама обликовања различитих предмета, алатом, употребом грнчарије у прошлости и њеној савременој примени и употребној вредности.

У оквиру манифестације постављена је и изложба Особе са инвалидитетом које су мењале свет, коју је отворила Биљана Јовичић, директорка Центра за социјални рад Пећинци, а међу посетиоцима манифестације била су и деца из Дневног боравка за децу и младе са сметњама у развоју из Суботишта.

Удружење жена “Огарчанке” припремиле су демонстрацију ручних радова и организовале изложбу најуспешнијих ручних радова чланица удружења, али и припремиле велики број сланих и слатких посластица за све учеснике.

Календар

Кликните на означено поље за детаље