Republika Srbija Општина Пећинци
Autonomna Pokrajina Vojvodina Општина Пећинци
Општина Пећинци
Понедељак, 12. Септембар 2022.

Змајева ватра осветлила Купиник после 501. године

Повратак

Змајева ватра осветлила Купиник после 501. године
Змајева ватра осветлила Купиник после 501. године

Спектакуларно путовање у средњи век у Купинову, 10. септембра, у част Змаја Огњеног Вука, српског деспота, легендарног ратника, владара и последњег правог средњовековног витеза српске традиције, и ове године организовало је купинско Удружење “Зелени поглед”, у сарадњи са Културним центром Пећинци, Агенцијом за развој општине Пећинци, Туристичком организацијом општине Пећинци, удружењима жена са територије општине Пећинци, заједно са Удружењем за очување старих заната и вештина “Бели Орлови”.

Генерални покровитељ четврте манифестације “Купиник – Дани змајева” је Општина Пећинци, а председник Општине Синиша Ђокић рекао је приликом обраћања да пећиначка локална самоуправа, уз велику подршку Покрајинске владе и Владе Републике Србије, улаже огромне напоре да се Купинику врати некадашњи сјај.

“Пред нама је дугачак пут, али важно је да смо започели и да сви заједно радимо на томе да последњу престоницу средњовековне Србије, која је од непроцењивог значаја за очување српског националног идентитета, вратимо у историјске читанке. Данас ћемо да се вратимо у та тешка, али велика и значајна времена наше историје, да осетимо на тренутак храброст, достојанство, поштовање и поштење витешког кода, које не смемо никада да заборавимо и занемаримо, већ напротив, да све те врлине гајимо и даље, али и преносимо на генерације које долазе. Један од начина је и данашња манифестација” – нагласио је председник Ђокић.

И заиста, посетиоци су били у прилици да уз средњовековну музику, витезове, даме и неизбежну деспотску трпезу осете дух прошлих времена на један дан. А Перица Одобашић, председник Удружења “Зелени поглед” рекао је да је ова манифестација наставак свих досадашњих напора да се оживи Купиник, да се оживи сећање на ову значајну тврђаву, на нешто што представља изузетан бисер наше националне историје, за који се мало зна.

“Купиник је као локалитет посебан, а личности које су везане за њега су нешто што такође импонује нашој националној историји. Породица Бранковић носи неправедно стигму, носи жиг издајства. Међутим, они су сјајна владарска породица, они су нешто што је обележило крај средњег века у српској државности. И управо су представници те династије Купиник уздигли на ранг последње престонице, јер је, након пада Смедерава, готово седам деценија наставила да постоји српска држава на овим деспотским поседима у јужној Угарској” – рекао је Одобашић.

Он додаје да је посед прво добио деспот Стефан Лазаревић, али да су деспот Ђурађ Бранковић, који је и ктитор цркве Светог Луке у Купинову, као и његови потомци уздигли Купиник на ранг престонице.

“Историја ће касније показати да је то последња престоница српске средњовековне државе, јер је након пада Купиника 1521. године престала да постоји српска држава. Након тога следи време турске империје, живот се мења, али све то време Купиник остаје да стоји у мочвари, да тавори у Обедској бари. Време још увек ломи зубе о њега, али ми радимо на томе да се Купиник поново издигне као Екскалибур и засија свим својим сјајем” – додао је Одобашић.

Почасни гост Дана змајева и ове године је био глумац Иван Вучковић који је својом беседом Змаја Огњеног Вука оживео на један дан лик Вука Гргуревића Бранковића. Како нам је рекао не можемо да ходамо правилно у садашњости и будућности, ако не будемо прецизно дефинисали нашу прошлост.

“У прошлости је написано све. Садашњост и будућност само доносе неке нове форме и облике живота, борбе, освајања других народа и свега онога са чим се српски народ борио више од хиљаду година. Змај Огњени Вук је један од симбола борбе, опстанка и одбране Србије” – изјавио је Вучковић и додао да не треба дозволити да витешки код, који Срби имају у себи, нестане, јер је он итекако битан, како је рекао, за један делотворан и добар живот.

Средњовековно село испунило је двориште Етно куће Путник, а чланови Белих орлова у аутентичним одорама вишег и нижег сталежа, приказали су вештине витезова који су некада боравили на нашим просторима, док су чланови Коњичког клуба Бојчин демонстрирали коњичко стреличарство и вештине средњовековних ратника на коњима.

Удружења жена са територије пећиначке општине припремила су праву деспотску гозбу, а посетиоци су били у прилици и да се, поред дегустације гозбе, послуже и традиционалним сремачким гулашом. Свечано отварање манифестације обогатиле су и чланице хора Храм из Лаћарка, као и прва фрула Србије Неда Николић. Организатор Удружење “Зелени поглед” уручило је захвалнице свима који су несебично помогли ову манифестацију и тиме дали велики допринос очувању и неговању наше традиције и витештва.

Пред крај вечери, манифестација “Купиник – Дани змајева” употпуњена је Друштвом соколара Србије, који су се, у аутентичним ношњама са својим птицама, дружили са посетиоцима. Вече је завршено на бедемима Купиника, када су чланови Удружења “Црвени гавранови” из Новог Сада демонстрирали вештину плеса са бакљама. Купиник је на тај начин, Змајевом ватром, поново осветљен након 501. године.

Календар

Кликните на означено поље за детаље